Sută la sută natural și foarte sănătos - așa este uleiul presat la rece, nerafinat chimic și obținut prin presarea mecanică a semințelor. Iosif Pleșa face ulei de ani de zile, în ajutor venindu-i de acum o presă specială, cumpărată tocmai din Italia.
Deși interesul bistrițenii lor pentru a mânca sănătos și bio crește de la an la an, interesul pentru cumpărarea uleiului presat la rece se pare că nu mai este la fel de mare ca altădată. Iosif Pleșa, unul dintre puținii producători de ulei tradițional care mai există în Bistrița-Năsăud, spune că de vină ar fi prețul destul de mic al uleiului rafinat care se găsește în magazine.
Nici prețul litrului de ulei presat la rece nu este foarte mare - 5 lei, însă cumpărătorii sunt din ce în ce mai puțini. Dacă în urmă cu câțiva ani cultiva 19 hectare cu floarea-soarelui, anul acesta Iosif Pleșa mai are doar nouă. Totuși, nu renunță la pasiunea lui de a cultiva ulei bio, așa cum o face de ani de zile.
„Am o presă italiană în care pun floarea în coș și, prin presiune, iese uleiul. De-acolo se bagă la filtrat, apoi la pasteurizare și apoi e gata" - ne povestește bistrițeanul care spune că de 14 ani se ocupă cu producția uleiului în acest fel. „Câteodată merge mai bine, câteodată merge mai prost... De apreciat este foarte apreciat acest ulei. Fac și din dovleac" - ne mai spune producătorul.
Medicii spun că uleiul de floarea soarelui presat la rece are un conținut mare de lecitină ce ajută la tonifierea sistemului nervos. În plus, conține vitaminele A, E și F.