Undeva, pe o străduță din centrul Bistriței, începe în urmă cu mai mult de 25 de ani povestea cognacului Brendea. O curiozitate s-a transformat în pasiune și a ajuns ”dambla” – cum îi place lui Petru Brendea să spună. Cognacul Brendea se produce în ediții limitate, fiecare sticlă e personalizată cu grijă și a cucerit Bucureștiul înainte de Bistrița
Nemaipomenită ocazie să ajungi să-l cunoști pe Petru Brendea, să-i asculți povestea fascinantă tocmai prin simplitatea și pasiunea ascunsă care-l determină de aproape 25 de ani să caute rețeta cognacului sau vinarsului perfect produs în Bistrița-Năsăud. Pare incredibil ca o asemenea poveste să stea ascunsă în centrul Bistriței și să nu-și fi câștigat notorietatea într-un sfert de veac. Zicem despre Bistrița că este un oraș mic în care lucrurile mari nu au cum să ne scape, dar iată dovada că nu este tocmai așa.
”De vină” ar putea fi și Petru Alexandru Brendea, un om frumos și mândru, care are modestia și simplitatea oamenilor de mare valoare și care, mai mult decât să devină cunoscut, și-a dorit să facă din strugurii de la Herina și Lechința cel mai bun cognac. Chiar astăzi visează să câștige un premiu la un concurs internațional de produse și preparate spirtoase din vin, la fel de discret deși pentru Bistrița-Năsăud este o mare realizare și numai participarea. Duce numele Bistriței și al Herinei, al podgoriilor de la Lechința mai departe, dar o face în tăcere, aproape deranjantă pentru cei care ajung să-l cunoască într-un târziu și să-și reproșeze de ce n-au descoperit comoara din centrul Bistriței mai devreme. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată...
Cognacul Brendea, printre primele mărci înregistrate ale Bistriței
Petru Brendea nu s-a ocupat toată viața de producția de băuturi alcoolice. Are un CV impresionant, numai funcții de conducere a ocupat până la pensie, iar printre altele a fost mulți ani directorul economic al Spitalului Județean sau al Direcției Sanitare. Erudiția sa se remarcă imediat ce-i câștigi încrederea și conversația începe să curgă. ”Am o bibliotecă întreagă despre producerea cognacului, a preparatelor din vin. Am studiat mult până să ajung aici, să facem produsele Brendea așa cum mi le doream, la calitatea pe care o visam ” – își începe Petru Brendea povestea. Dacă înainte de Revoluție avea doar pasiunea de a citi despre fabricarea vinarsului sau a altor produse din vin, contextul de atunci nepermițându-i nici măcar să viseze la punerea în practică, libertatea de după `89 a schimbat total lucrurile.
Așadar, povestea cognacului Brendea de astăzi începe în toamna anului 1990, când un coleg i-a adus câțiva zeci de litri de distilat și i-a propus să-l transforme în vinars. Și de atunci nu s-a mai oprit să transforme vinul cel bun și tânăr din via personală de le la Herina și cel produs din strugurii din podgoriile Lechinței în vinars. Un an mai târziu, în 1991, a fost înregistrată marca Brendea la OSIM, iar mai apoi au urmat pașii pentru a obține licența de producere a băuturilor spirtoase, concomitent cu investițiile făcute în aparatură și diverse echipamente necesare în procesul tehnologic.
Brendea&Sons – prima mică distilerie autorizată în România pentru producerea vinarsului
Înainte de cognacul pe care-l produce, Petru Brendea se mândrește cu familia frumoasă și cei doi copii realizați în capitală, care i-au susținut pasiunea ajunsă ”dambla” – cum îi place să glumească. Chiar dacă nu o spune fățiș, este moștenirea de suflet pe care vrea să le-o lase copiilor și să le amintească permanent de tatăl lor: ”În fiecare an, copiii mei trebuie să aibă pe masă vinarsul nostru”. Chiar dacă cei doi fii nu se implică efectiv în producție, toate secretele distileriei au fost transmise unui nepot de încredere, singurul care stăpânește acum secretul producerii cognacului Brendea.
De altfel, tradiția familiei merge mai departe și distileria poartă numele Brendea&Sons, iar în vara anului 2013 a fost autorizată ca prima mică distilerie pentru producerea vinarsului din România.
Distileria este ”amplasată pe domeniul feudal Herina, subadiacent burgului Bistrița, în arealul viticol al podgoriei Lechința, recunoscută pentru tării ardelenești tradiționale” – scrie în prezentarea micii afaceri de familie. Iar începuturile producerii vinarsului în România le aflăm tot de la Petru Brendea: ”La noi în țară, începuturile producerii vinarsului le găsim în Transilvania. Sașii colonizați în această zonă au fost primii care au produs vinarsul, ei fiind și cei care i-au dat numele de vinars, provenit din nemțescul Weinbrand. Experiența seculară a coloniștilor sași s-a transmis din generație în generație până în zilele noastre”. Petru Brendea a început să producă distilatul din vin tocmai din încercarea de a da plus valoare vinului din regiunea Lechinței, cunoscută pentru vinurile acide, cu potențial ridicat de a fi transformate în distilate de vin valoroase.
Istoria de 25 de ani a cognacului Brendea ascunde nenumărate încercări de a perfecționa distilatele obținute, modul lor de învechire și produsul finit. ”Oricât de specialist ai fi, ai de învățat în fiecare an. Să nu credeți că nu au fost rateuri, chiar acum 5 ani s-a întâmplat ceva și nu-mi explic nici acum ce. Niciun an nu seamănă cu altul. Uneori vinul e mai dulce, alteori mai sec și tehnica de producere a unui cognac perfect trebuie adaptată de la o producție la alta. Într-un an am încercat să văd dacă se simte aroma de Muscat Otonel în cognac. Se simte, poate face diferența. Care a fost anul cel mai bun?! 2014 – spun eu. De producția de anul trecut am fost foarte mulțumit și a fost cea mai lăudată” – ne spune plin de entuziasm Petru Brendea.
Vinarsul Brendea a cucerit Bucureștiul și se savurează în câteva restaurante cochete din centrul capitalei
Înainte să devină celebru în zona de unde provine, vinarsul Brendea&Sons se bucură de un bun renume regional și în București, unde este distribuit prin rețeaua Vinexpert și îl puteți găsi în câteva locații selecte din Centrul Capitalei. ”Vinarsul Brendea&Sons este o băutură alcoolică cu culoare, buchet și gust rafinat unic, cu o concentrație de alcool etilic de 37,5 % vol până la 42% vol (după normele din România), obținută prin distilarea vinului nobil alb cu o vechime mai mică și o concentrație de alcoolică de 8-10% vol, în alambic Sarantez (după numele râului Charente, care străbate orașul Cognac din Franța)” – scrie în descrierea catalogului Vinexpert dedicat cadourilor tradiționale românești sub sloganul ”Vinexpert susține România bunului gust”. Ce trebuie să mai rețineți este că vinarsul Brendea are o tărie de 40% volum.
Cu pași mici, dar siguri, vinarsul și țuica de prune sau de fructe produsă de Distileria Brendea&Sons a cucerit lumea pretențioasă a Bucureștiului. Și comenzile curg, iar singura îngrijorare a lui Petru Brendea este să poată asigura continuitatea celor care le caută produsele în care a pus atâta pasiune și suflet. Din acest motiv nici nu vinde oricui. Atent la detalii până la cum se face distribuția, nu acceptă ca un anumit public să-i îndrăgească produsele și apoi să fie în imposibilitatea de a le livra.
Pasiune, artă și suflet în fiecare sticlă Brendea
L-am cunoscut pe Petru Brendea când căuta soluții pentru a face o etichetă originală, imprimată pe piele, care să înnobileze sticlele cu palincă de prune pe care le pregătea. Am admirat insistența cu care își dorea să obțină sticla perfectă cu care să desăvârșească produsul marca Brendea. Fiecare detaliu contează pentru el. De-a lungul anilor a creat zeci de sticle personalizate în care să așeze băuturile în producerea cărora a pus atâta pasiune. Pe fiecare sticlă de vinars veți găsi povestea produsului (”Vinars Brendea&Sons produs natural obținut din distilat de vin din Podgoria Lechința, învechit în butoaie de stejar din specia Quercus Sessiliflora, de capacități mici, după metoda tradițională. După o experiență de peste 20 de ani, Brendea&sons a devenit prima mică distilerie autorizată de vinars din România, promovând produse autentice românești sub marca înregistrată Brendea”), iar o mică scrisorică atașată de gura sticlei vă va dezvălui că sunteți posesorul sticlei cu nr. XX din ediția limitată de 500 de sticle – de exemplu. Fiii Brendea au pregătit și un blazon care înnobilează eticheta, iar odată cu fiecare sticlă veți primi, gratuit, o mică lecție despre producerea vinarsului în Transilvania și în zona Lechinței și de promovare a județului Bistrița-Năsăud: ”Vinarsul marca Brendea este un produs natural, obținut exclusiv din distilat de vin, din podgoria Lechința-Bistrița, ținutul renumitului conte vampir Dracula, descris de scriitorul irlandez Bram Stoker în romanul cu același nume”. De altfel, de-a lungul anilor, numeroase sticle au fost personalizate cu chipul faimosului conte, iar o mare supărare a domnului Brendea este aceea că nu am reușit să exploatăm ca județ mai mult acest mit și alții ”care n-au nicio legătură cu povestea” și-au însușit-o pe nedrept, cu acceptarea noastră tacită. Petru Brendea promovează județul singur, în tăcere, de mulți ani și nu este sticlă care să nu amintească că a fost produsă în ținutul Contelui Dracula.
Secretul merge mai departe
Chiar dacă fiii săi nu se ocupă acum direct de producerea băuturilor Brendea, secretul a fost transmis mai departe unui nepot din Bistrița, Cristian Ardeleanu, cel care va duce mai departe secretul fabricării cognacului și a altor tării Brendea, păstrând rețeta originală. Petru Brendea a reușit să-i insufle încet, încet pasiunea sa și astăzi Cristi stăpânește multe din secrete și e deja pasionat de producerea băuturilor. Deși are peste 70 de ani, Petru Brendea are mai multă energie decât mulți dintre tineri de astăzi și anul trecut, alături de Cristi, au absolvit cursurile prin care s-au atestat ca degustători de vin și băuturi spirtoase din vin, astfel încât acum privesc fiecare lot cu ochiul unor experți atestați nu doar de practică, ci și de studii în domeniu. ”Cristi este un tânăr cu foarte mult bun simț, ascultător și, ce nu i-am spus până acum (zâmbește – n. red.), foarte atent la detalii... Iar asta mă încântă foarte tare. Este atent ca și mine, până la ultimul detaliu. De la pregătirea produsului la cea a sticlelor în care va fi îmbuteliat, la etichetarea corectă și completă a fiecărei sticle sau aplicarea banderolei adecvate fiecărei sticle. Pregătim împreună cu mare atenție fiecare comandă și gândim împreună ce trebuie făcut ca totul să fie perfect” – ne povestește Petru Brendea. Deși este foarte tânăr, Cristian Ardeleanu are deja 7 ani petrecuți în umbra unchiului său, fiindu-i aproape încă din ultimul an de liceu. Este fascinat de ceea ce face și învață zi de zi, fiind hotărât să ducă mai departe mica afacere de familie.
Deviza casei: ”La calitate nu facem rabat”
Cu mult umor, Petru Brendea ne asigură că este cel mai modest producător de alcool și probabil singurul care nu s-a îmbogățit din această afacere pentru că, în primul rând, are doar un cazan, nu cel puțin două cum au cei care au făcut o mare afacere din asta. Se consideră bogat prin faptul că are o familie frumoasă care i-a înțeles și susținut pasiunea din care mai mult a cheltuit decât a câștigat și este mândru că nu trebuie să facă rabat de la calitate, acesta fiind singurul său scop. ”Convingerea noastră e că o băutură fină, de calitate superioară va fi oricând și oriunde apreciată. Deviza casei Brendea&Sons este și va fi ”la calitate nu facem rabat”, iar credința că arta devine pasiune care transcede timpul este cel mai bine întipărită pe blazonul *ARS LONGA VITA BREVIS* care înnobilează fiecare etichetă aflată pe sticlele noastre”.
În fiecare an, distileria bistrițeană Brendea&Sons introduce la învechire cantități mici de vinars, astfel că astăzi deține loturi învechite de 3,5,7, 10 ani și peste 10 ani, iar pe sticle deosebirea o puteți face conform stasului românesc: V.S. – corespunde distilatului învechit 3 ani, V.S.O.P. – celui învechit minim 5 ani și XO – vinarsului învechit peste 7 ani.
Deși ocolește cu delicatețe întrebările care ne-ar ajuta să știm și noi rețeta cognacului perfect, Petru Brendea ne-a dat câteva indicii: în fiecare an vinul diferă, diferă și distilatul și apoi intervine și învechirea de care țin alți factori: distilatul, lemnul din doaga butoiului și oxigenul care intră prin doagă. Nici talentul cazangiului și răbdarea acestuia nu trebuie ignorate. Sunt factori importanți.
Vinarsul Brendea – la evaluare internațională
Chiar zilele trecute, la aniversarea soției, musafirii au avut de degustat mai multe tipuri de coniac, cele marca Brendea fiind ascunse printre cele mai celebre de pe piață. Au primit formulare de jurizare și mare i-a fost bucuria să constate că juriul format ad-hoc a pus în fruntea clasamentului chiar trei dintre produsele sale, înaintea faimosului Jidvei sau mai celebrului Hennesy. Iar coniacul câștigător a plecat deja spre București și va fi degustat de un juriu de profesioniști în cadrul unui concurs de băuturi spirtoase produse din vin. Îi ținem pumnii și dacă tot am făcut cunoștință cu cognacul și povestea fascinantului vinars Brendea, chiar credem că merită o recunoaștere internațională pentru aroma deosebită și pasiunea ascunsă în fiecare sticlă.