Deși zona este scoasă din arealul viticol al județului, la Dumitra s-a înregistrat în aceste zile un record la producția de struguri. Într-o plantație de doar trei ani, ing. Octavian Harșian a reușit să obțină o producție de 7000 kg la hectar. În 2016 va fi și mai bine – ne asigură cel care s-a ambiționat să repună Dumitra pe harta viticolă a țării
Cine și-ar fi închipuit că pe dealurile Dumitrei se va mai face vreodată viticultură de performanță?! Nu mulți, cu siguranță! Ing. Octavian Harșian, fostul șef al IAS Dumitra înainte de 1989, astăzi unul dintre marii investitori în agricultură din Bistrița-Năsăud, s-a ambiționat să planteze pe dealurile însorite ale Dumitrei mai multe soiuri de struguri nobili.
Primele vițe au fost plantate în urmă cu trei ani, iar în aceste zile s-a făcut recoltarea. Pentru că s-a lucrat în vie „ca la carte”, producția a fost pe măsură. Cea mai bună producție la hectar a ieșit din soiul Sauvignon Blanc. Nu mai puțin de 7000 de kilograme la hectar – un record pentru o vie tânără, în care 20 la sută dintre ciorchini au fost retezați pentru a permite o dezvoltare sănătoasă a viei. Zâmbind cu satisfacție, ing. Octavian Harșianu ne-a asigurat că anul următor producția va fi maximă. Tot din plantația de la Dumitra s-a mai recoltat în aceste zile și Traminer Rose, care înainte de a se transorma în must și apoi în vin, va sta într-un bazin de inox – un procedeu necesar pentru ca vinul să-și ia într-un mod natural culoarea rose din coaja strugurilor.
Și producția de struguri din soiurile Fetească Albă și Muscat Otonel a fost peste așteptări. Deși estima o producție de 4000 de kilograme la hectar, ținta a fost depășită cu 300 de kilograme. Feteasca Regală, Feteasca neagră și Merlot-ul mai au de așteptat până la recoltare. Momentul ales este și el foarte important pentru a obține la final un vin bun, așa că totul se va face ca la carte.
În via de la Dumitra a inginerului Harșianu se face deja mustul, iar totul se face mecanizat. Astfel, pentru a obține un vin bun, după recoltare strugurii trec printr-un aparat care-i desprinde de pe ciorchine, iar mai apoi, printr-un furtun ajung direct în utilajul care-i stoarce, fix atât cât trebuie. De acolo mustul merge direct în tancurile de inox unde va începe fermentația și de unde, mai apoi, va ieși vinul nobil. „Mâna omului nu atinge strugurii și astfel fenomenul de oxidare se cam elimină” – ne-a explicat ing. Harșian.
Este primul an în care de pe Dealurile Dumitrei, altădată faimoase pentru viile sale, va ieși vin nobil din soiuri nobile. Din ambiția unui inginer care la 77 de ani și-a propus să mai facă încă o demonstrație că la Dumitra se poate face viticultură de performanță dacă mai vrea cineva asta cu adevărat.
Din păcate, zona nu mai face parte din arealul viticol al județului, iar orice finanțare europeană este imposibilă din acest motiv. Greu de înțeles cu câtă ușurință se poate distruge potențialul unei zone altădată celebră pentru calitățile sale pedoclimatice deosebit de favorabile viței de vie, iar finanțările europene sunt retezate scurt, prin reducerea arealului viticol din pix.