La 27 de ani, Ovidiu Bodiu duce mai departe meseria tatălui – viticultura. Tânărul fermier din Dumitra cultivă struguri și, de anul acesta, și-a îndreptat atenția și spre agricultură.
Din păcate, ploile din acest an au afectat serios cultura de struguri. „Avem cu 30 la sută mai puțini struguri decât anul trecut. Ploile și frigul din vara acesta au făcut ca strugurii să nu crească și să nu fie atât de dulci ca în alți ani. Am avut probleme cu soiurile altoite. Noi avem și soiuri sălbatice care au rezistat mult mai bine la vremea rea și la aceste tipuri de struguri producția este foarte bună” - a povestit pentru Bistrițeanul.ro tânărul fermier care s-a întors în țară, pentru a se apuca de agricultură după ani buni petrecuți peste hotare.
Meserie a învățat de la tatăl lui, un cunoscut viticultor din județ, George Bodiu. „Tata a lucrat 40 de ani la Gostat... De la el am învățat. Momentat el se ocupă de vița de vie. Avem 80 de arii de vie și vrem să ne mai extindem” mai povestește Ovidiu.
Anul acesta nu a fost unul prea bun pentru viticultură, podgoriile din întreaga țară având serios de suferit din cauza umidităţii excesive. În medie, 30 la sută din producţia de struguri a fost compromisă de ploi și din cauza faptului că acestea au favorizat apariția diferior boli iar viticultorii nu au reușit să facă la timp tratamentele fitosanitare.
În județul nostru se cultivă puțin peste 400 de hectare cu viță de vie. Aproape 100 de hectare sunt culturi de viță nobilă iar pe 300 de hectare sunt soiuri hibride. Culturile sunt gestionate de câteva societăți comericiale și de peste 3500 de producători viticoli.
Majoritatea producătorilor au culturi de „Fetească Albă”, acesta fiind soiul preponderent regăsit în podgoriile bistrițeane iar vinurile produse în județ sunt din categoriile Fetească Regală sau Galbenă de Ardeal, Muscat Ottonel, Riesling și Merlot.