35 de centrale termice care au apartinut fostului Proditerm sunt acum motiv de disputa intre Primaria Bistrita si firma care a lichidat Proditermul. Autoritatile locale si lichidatorii fostei societati care se ocupa de incalzirea locuintelor din oras se judeca pentru punctele termice.
Proditermul a acumulat datorii de aproximativ 67 de miliarde de lei vechi si in anul 2006 a dat faliment. Pentru a mai recupera din pierderi, firma lichidatoare, Ultralex Ipurl Bistrita, a incercat sa valorifice toate bunurile care au apartinut Proditermului, inclusiv fostele centrale termice din oras.
Autoritatile locale sustin insa ca punctele termice apartin Primariei Bistrita si ca ar trebuie sa fie folosite in interesul bistritenilor.
“Cele 35 de centrale termice au fost date in folosita Proditermului insa cand firma a dat faliment cladirile respective trebuiau sa intre din nou in proprietatea Primariei Bistrita. Firma lichidatoare a preluat insa toate bunurile fostului Proditerm, inclusiv cele 35 de centrale termice, in speranta ca va recupera cat mai mult din datorii” a declarat Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita pentru Bistriteanul.ro.
Municipalitatea si firma lichidatoare au ajuns in anul 2007 in fata judecatorilor pentru cele 35 de puncte termice din oras.
La inceputul anului 2010 judecatorii au decis, printr-o hotarare irevocabila, ca sase dintre centralele termice sa intre in patrimoniul Primariei Bistrita. Numai ca hotararea irevocabila nu s-a dovedit a fi chiar de necontestat si Ultralex Ipurl a facut recurs si acum se judeca in continuare cu Primaria Bistrita pentru punctele termice.
“La inceputul anului trecut sase dintre cele 35 de centrale termice au fost date Primariei Bistrita printr-o hotarare definitiva insa cateva zile mai tarziu s-a dovedit ca decizia definitiva nu era chiar irevocabila. Lichidatorul a facut recurs si acum ne judecam in continuare” a mai precizat Mihai Rusti.
Municipalitatea intentiona sa valorifice cele 35 de puncte termice. Consiliul Local a aprobat un proiect de hotarare prin care doreau sa concesioneze centralele termice firmelor sau persoanelor care erau interesate. Obligatia celor care le concesionau era de a reabilita cladirile si de a intreprinde in interiorul acestora activitati care sa fie de interes public.
“Ideea de a le concesiona a fost aprobata, au fost cativa care chiar s-au interesat de luarea in chirie a unui astfel de punct termic. Din pacate a trebuit sa se renunte la acest proiect desi ar fi adus multe beneficii, atat municipalitatii cat si bistritenilor. Erau unii care doreau sa deschida gradinita, altii parcari, unii sala de conferinte intr-o astfel de cladire” a declarat Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita pentru Bistriteanul.ro.
Acum cele 35 de puncte termice din oras sunt in voia sortii si in asteptarea unui proprietar care sa le reabiliteze, altfel in curand se vor darama pentru ca majoritatea se afla intr-o avansata stare de degradare.
Punctele termice au fost “golite” de tot ce era de valoare in ele, tot fierul vechi a fost furat si acum au devenit adapost pentru cersetori si oamenii strazii.