Au stofă de ”masterchef”! Aceasta este concluzia trasă de doi dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari din Transilvania după examenul de final de curs susținut ieri la Centrul de formare profesională de la Figa de 17 proaspeți absolvenți.
Final de curs de bucătari la Centrul de formare și perfecționare în turism, Zona de agrement Figa. 17 absolvenți ai cursului s-au aliniat în fața comisiei de examinare (prof. Narcisa Ilieși, prof. Dana Găurean și Viorica Pavalache – formator) și sub ochii exigenți a doi dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari din Ardeal, Horia Șimon și Paul Siserman – fost concurent Masterchef, care le-au fost lectori pe parcursul celor 6 luni de formare, și-au prezentat creațiile. Cele mai apetisante aperitive, salate și deserturi ieșite din mâinile cursanților au fost prezentate unui public numeros, curios nevoie mare să vadă, dar mai ales să guste, preparatele cu care cursanții au făcut dovada că au învățat tot ce se putea învăța în materie de gătit și design al farfuriei în cadrul proiectului “Oportunităţi sporite pentru şomeri şi persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru şi Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă”, implementat de Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Asociația pentru Infrastructură Regională și Dezvoltare Durabilă Someș-Dej, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, Asociaţia A.S.M.E.A Ocna Mureș, IBS – CEMES Institut GmbH Germania și Asociația Prometeu Câmpia Turzii.
Potrivit Ralucăi Matroș, director de comunicare AIRDD Someș-Dej, cursul de bucătar s-a realizat sub egida „Verde în bucătărie, verde pe piața muncii” și face parte dintr-un proiect în valoare de aproape 12.900.000 de lei, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul Major de intervenţie 5.1 „Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare.
Dat fiind faptul că pe parcursul celor 6 luni în care le-au fost lectori/formatori proapeților bucătari s-au convins că ucenicii pot face față provocărilor din bucătăria oricărui restaurant sofisticat, cei doi chefi, Horia Șimon și Paul Siserman, nu au stat nici o clipă pe gânduri și au identificat locuri de muncă pentru 6 dintre cursanți, girând cu numele lor pentru aceștia în fața viitorilor angajatori. Atât Horia Șimon, cât și Paul Siserman s-au declarat extrem de încântați de evoluția cursanților, dat fiind faptul că ambii consideră că în bucătărie nu poți simula performanța și e nevoie de suflet și implicare pentru a obține cele mai bune rezultate și a-ți câștiga clientela.
Prezent la examenul final al proaspeților bucătari, Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean, spune că pentru el cel mai important lucru este că la Figa s-a creat un proiect viu, care generează plus valoare. ”Absolvenții de astăzi vor putea să-și arate priceperea și măestria în bucătrie inclusiv aici la Figa, pentru că aici s-a dezvoltat un produs turistic care presupune dezvoltare pe toate segmentele: infrastructură de cazare, servicii și ... mâncare. Bună și făcută de profesioniști. Turiștii sunt exigenți, așa că toți cei care vor să muncească în acest domeniu trebuie să fie cei mai buni. Prin acest proiect, cursanții au avut un start bun.” afirmă Nicolae Moldovan.
Ionel Dîncu, managerul proiectului, a precizat că de la deschiderea centrului de formare de la Figa acolo au fost pregătite 7 serii de bucătari-ospătari, iar din pespectiva obținerii unei dezvoltări durabile a zonei echipa sa va continua să gândească și să implementeze proiecte cu bani europeni.