IPJ BN se poate lăuda cu un tehnician criminalist care realizează portrete-robot, folosind aparatură de ultimă generaţie! Este vorba despre Ioan Cocean, care recent a absolvit un curs în acest sens. De acum, poliţiştii bistrițeni vor găsi infractorii mult mai repede.
Activitatea poliţiştilor din cadrul Serviciului Criminalistic nu este una tocmai uşoară, în sarcina lor revenind depistarea infractorilor, a persoanelor dispărute de la domiciliu sau stabilirea identităţii cadavrelor necunoscute.
Pentru a le uşura munca, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a venit cu o idee inedită.
Mai exact, s-a luat decizia ca fiecare inspectorat din ţară să desemneze câte o persoană care să participe la un curs în domeniul realizării portretului-robot, susţinut de Lois Gibson, cel mai bun artist criminalist din lume.
Ea a ajuns în Cartea Recordurilor datorită portretelor-robot realizate, care au dus la prinderea a peste 1.200 de infractori.
Din cadrul IPJ BN a fost trimis să se perfecţioneze în această tehnică Ioan Cocean, tehnician criminalist. Lucrează de 9 ani în cadrul IPJ BN, la Serviciul Criminalistic, şi spune că participarea la acest training, desfăşurat în premieră în Europa, a reprezentat un privilegiu şi o experienţă profesională deosebită.
Acesta a declarat pentru Bistriţeanul.ro că trainingul s-a derulat pe parcursul a 5 zile, la Oradea, iar toţi cei care au fost trimişi acolo au pornit cu un bagaj de cunoştinţe teoretice.
Lectorul Lois Gibson, dar şi inspectorul de poliţie Florin Lăzău, artist criminalist în cadrul Serviciului Criminalistic - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, i-au învăţat pe colegii lor secretele realizării unui portet-robot cât mai reuşit, dar şi cum să folosească aparatura de ultimă generaţie.
"Lois Gibson ne-a explicat în cadrul cursului faptul că în America, potrivit unui studiu, 30% dintre infractori sunt prinşi pe baza portretelor-robot şi numai 10% cu ajutorul amprentelor", a mai spus Ioan Cocean.
Crearea portretelor-robot presupune multă atenţie la detalii, mult studiu şi multă practică. Ioan Cocean, care nu a absolvit o şcoală de arte plastice, ia ore în particular de la un profesor de desen, specializat în portrete, un element foarte important în realizarea unui portret fiind umbrele.
Acesta ne-a explicat care sunt şi detaliile la care trebuie să fie atenţi martorii, esenţiale pentru întocmirea portretului.
„Este foarte important ca martorii să reţină fizionomia presupusului infractor, să fie atenţi la felul în care acesta merge, la poziţia corpului, la cum îşi ţine capul, cum este îmbrăcat, dar şi la semnele particulare, cum ar fi cicatricile, negii, tatuajele, etc. Totuşi, cel mai important element în realizarea unui portet-robot este privirea”, a mai precizat Ioan Cocean.
Cât despre timpul pe care îl acordă fiecărui portet-robot în parte, tehnicianul-criminalist spune că asta depinde de la caz la caz, însă nu are un dead-line.
După finalizarea cursului, toate inspectoratele de poliţie din ţară au fost dotate cu aparatură de ultimă generaţie pentru întocmirea portretelor-robot: un laptop şi o tabletă grafică echipate cu software de editare.
De asemenea, poliţiştii criminalişti vor putea edita şi îmbunătăţi cu ajutorul acestora imagini preluate de pe camere de supraveghere, dar şi fotografii neclare.