Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  127 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Privirea, cea mai importantă în realizarea unui portret-robot al infractorului

19/09/2013 15:09:32 Iulia BARTHA  
IPJ BN se poate lăuda cu un tehnician criminalist care realizează portrete-robot, folosind aparatură de ultimă generaţie! Este vorba despre Ioan Cocean, care recent a absolvit un curs în acest sens. De acum, poliţiştii bistrițeni vor găsi infractorii mult mai repede.

Activitatea poliţiştilor din cadrul Serviciului Criminalistic nu este una tocmai uşoară, în sarcina lor revenind depistarea infractorilor, a persoanelor dispărute de la domiciliu sau stabilirea identităţii cadavrelor necunoscute.

Pentru a le uşura munca, Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a venit cu o idee inedită.

Mai exact, s-a luat decizia ca fiecare inspectorat din ţară să desemneze câte o persoană care să participe la un curs în domeniul realizării portretului-robot, susţinut de Lois Gibson, cel mai bun artist criminalist din lume.

Ea a ajuns în Cartea Recordurilor datorită portretelor-robot realizate, care au dus la prinderea a peste 1.200 de infractori.

Din cadrul IPJ BN a fost trimis să se perfecţioneze în această tehnică Ioan Cocean, tehnician criminalist. Lucrează de 9 ani în cadrul IPJ BN, la Serviciul Criminalistic, şi spune că participarea la acest training, desfăşurat în premieră în Europa, a reprezentat un privilegiu şi o experienţă profesională deosebită.

Acesta a declarat pentru Bistriţeanul.ro că trainingul s-a derulat pe parcursul a 5 zile, la Oradea, iar toţi cei care au fost trimişi acolo au pornit cu un bagaj de cunoştinţe teoretice.

Lectorul Lois Gibson, dar şi inspectorul de poliţie Florin Lăzău, artist criminalist în cadrul Serviciului Criminalistic - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, i-au învăţat pe colegii lor secretele realizării unui portet-robot cât mai reuşit, dar şi cum să folosească aparatura de ultimă generaţie.

"Lois Gibson ne-a explicat în cadrul cursului faptul că în America, potrivit unui studiu, 30% dintre infractori sunt prinşi pe baza portretelor-robot şi numai 10% cu ajutorul amprentelor", a mai spus Ioan Cocean.

Crearea portretelor-robot presupune multă atenţie la detalii, mult studiu şi multă practică. Ioan Cocean, care nu a absolvit o şcoală de arte plastice, ia ore în particular de la un profesor de desen, specializat în portrete, un element foarte important în realizarea unui portret fiind umbrele.

Acesta ne-a explicat care sunt şi detaliile la care trebuie să fie atenţi martorii, esenţiale pentru întocmirea portretului.

„Este foarte important ca martorii să reţină fizionomia presupusului infractor, să fie atenţi la felul în care acesta merge, la poziţia corpului, la cum îşi ţine capul, cum este îmbrăcat, dar şi la semnele particulare, cum ar fi cicatricile, negii, tatuajele, etc. Totuşi, cel mai important element în realizarea unui portet-robot este privirea”, a mai precizat Ioan Cocean.

Cât despre timpul pe care îl acordă fiecărui portet-robot în parte, tehnicianul-criminalist spune că asta depinde de la caz la caz, însă nu are un dead-line.

După finalizarea cursului, toate inspectoratele de poliţie din ţară au fost dotate cu aparatură de ultimă generaţie pentru întocmirea portretelor-robot: un laptop şi o tabletă grafică echipate cu software de editare.

De asemenea, poliţiştii criminalişti vor putea edita şi îmbunătăţi cu ajutorul acestora imagini preluate de pe camere de supraveghere, dar şi fotografii neclare.

3686 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro