Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  102 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Prin Bistriţa-Năsăud – Anul Nou se celebra pe 30 noiembrie sau 23 aprilie, cu doar câţiva zeci de ani în urmă

01/01/2016 13:46:02 Ioana BRADEA  
Gândirea mitică de tradiţie imemorială a făcut ca, pe meleagurile judeţului nostru, ca pretutindeni în România, de altfel – începutul de an să fie suprapus de oameni cu renaşterea vieţii vegetale – respectiv cu primăvara. Dacii sărbătoreau Anul Nou toamna, Biserica a încercat o vreme să impună anul nou de Paşti, dar nu a funcţionat.

Vasile V. Filip, autorul volumului „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului” face un scurt istoric al celebrării Anului Nou – explicând faptul că în mentalitatea arhaică, a satului românesc – timpul nu are existenţă obiectivă sau independentă de dorinţele şi visurile omului, timpul nu curge în ritm egal, constant, ci se roteşte, are înălţări şi căderi, „moare şi învie”, este alternant (sacru şi profan) şi, în cele din urmă – reversibil (cel puţin pe o nouă buclă a unei spirale imaginare…).

Noul An nu doar că vine – ci se şi face, se plămădeşte din magma haotică a timpului cel vechi şi suspendat.

Dacii îşi celebrau Anul Nou toamna, foarte probabil în jurul datei de 30 noiembrie. În perioada provinciei Dacia Felix, noile autorităţi romane au înlăturat vechea sărbătoare şi au impus Anul Nou concomitent cu solstiţiul de iarnă.

Lunga perioadă de nesiguranţă politică şi economic-administrativă din timpul marilor migraţii ale mileniului I a făcut ca Anul Nou să fie sărbătorit primăvara – la echinocţiu – de către agricultori, în timp ce păstorii îl sărbătoreau de Sfântul Gheorghe, în 23 aprilie.

În perioada medievală românească – Biserica şi cancelariile domneşti celebrau Anul Nou pe 1 septembrie, însă acest fapt nu a fost asimilat în plan psihologic de către poporul „de jos”.

O vreme Biserica a susţinut chiar ca dată de celebrare a Noului An – marele praznic al Paştilor – însă nici aceasta nu s-a dovedit o dată „funcţională”, din cauza rădăcinilor sale în calendarul lunar, deja depăşit, astfel încât celebrarea Reînvierii Domnului a devenit dată fluctuantă în noul calendar solar.

În cele din urmă, momentul de cumpănă şi renovare a ciclului temporal s-a fixat – în întreaga lume de tradiţie greco-romană – asupra datei de 1 ianuarie.

La români revenirea s-a făcut treptat, începând din secolul al XVI-lea, iar în plan ritual s-a ajuns la o formulă echilibrată, caleidoscopică, care absoarbe parţial atât tradiţia anului agrar, cât şi tradiţia anului pastoral – ba chiar şi un reper cultural creştin: faptul că pe 1 ianuarie 379 a murit, la doar 50 de ani, Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre ctitorii Bisericii creştine timpurii…

 

Sursa: volumul „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, autori: Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian

Foto amosnews.ro

2116 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro