Senatorul Dorin Dobra caută argumente care să-i susțină nevinovăția în cazul votului pentru Varujan Vosganian, acuzat printr-o imagine apărută în presa locală că ar fi mințit când a declarat că a votat pentru ridicarea imunității senatorului. VEZI imagini video și ce spune specialistul ”apărării”:
În căutarea de dovezi și argumente care să-i susțină onestitatea declarațiilor în cazul Vosganian, senatorul Dorin Dobra a remis redacției un e-mail în care alături de imaginile video ale votului din Senat apare opinia unui specialist în analiza imaginilor. Evident, un specialist în imagini al apărării.
Redăm mai jos concluziile transmise senatorului Dorin Dobra:
Va transmit filmul cu concluziile. In interior apar informatii structurate dupa cum urmeaza:
1. formatul exact, in termeni tehnici, al filmului primit de la senat;
2. momentul precis al votarii, imagine intreaga la viteza inregistrarii (timp real) cu informatie de cod de timp in stanga-jos si sunet sincron
3. momentul votarii, material video incetinit si marit (informatiile tehnice notate in imagine, fara sunet)
4. doua fotograme fixe corespunzatoare momentelor din imediata apropiere in timp a introducerii bilei in urna neagra (inainte si dupa, pozitii echivalente ale mainii, despartite in timp de un interval de 1sec 40sutimi)
5. fotograma de analiza, in care vedem alaturate cele doua momente si masuram intensitatea luminoasa pe zona relevanta (corespunzatoare capatului degetului mare al mainii drepte) pentru fiecare fotograma.
Repet si aici, singurele procesari aplicate materialului in aceasta analiza au fost marirea imaginii video si incetinirea ei. Nu au fost aplicate niciun alt fel de filtre, conversii de spatii de culoare, procesari video, elemente grafice compozitate.
Din partea mea, consider ca pot sa afirm:
1. Inregistrarea video a camerei Senatului Romaniei nu este relevanta pentru a trage o concluzie asupra votului domnului senator Dorin Dobra. Pe de o parte rezolutia scazuta (352x288 puncte de imagine), pe de alta parte expunerea incorecta (supraexpunere) nu permit formularea unei concluzii. Valorile expunerii ating maximul teoretic (255 / 255 / 255 pe canalele Rosu / Verde / Albastru) atat in momentul dinaintea votarii cat si in cel de dupa. Daca expunerea ar fi fost in limite normale (undeva sub valoarea de 200 pentru tonuri de piele) am fi putut masura eventuala stralucire a unui obiect mai alb decat pielea.
2. Materialul aparut in presa locală apare ca provenind din inregistrarea video a Senatului Romaniei. Insa a trecut in mod necesar prin numeroase procesari (export de fotograma stop-cadru, conversie de spatiiu de culoare si gamma, re-dimensionare, comprimare pentru internet etc.), ceea ce-l face inutilizabil pentru o analiza precisa.