Conform legii, primăriile din județ trebuie să adopte hotărâri prin care bistrițenii care nu semnează contracte de salubritate cu firma Vitalia să fie obligați să plătească la primărie o taxă specială de salubrizare. Primăriile incasează banii și apoi îi virează în conturile firmei de salubritate.
Angajații de la primăriile din județ se transformă în agenți pentru încasarea taxei de salubritate!
Conform legii, toate primăriile din județ sunt obligate să instituie taxele speciale de salubritate pentru cei care nu semnează contracte cu firma care se ocupă de colectarea gunoiului menajer din județ.
Numeroși bistrițeni s-au plâns autorităților locale, dar și presei, că angajații firmei de salubritate nu au trecut pe la ei pentru a semna contractele de salubrizare și gunoaiele îi invadează. Și o parte din primarii din județ s-au arătat nemulțumiți de prevederile legii, care îi obligă să se transforme, la propriu, în agenți pentru incasarea taxelor, bani care apoi ajung la Vitalia.
Edilii sunt supărați că asta implică angajarea unor oameni care să se ocupe special de această problemă, să monitorizeze localnicii și firmele care nu au semnat contracte de salubritate, să îi oblige să își plătească taxa specială de salubritate și apoi sumele obținute să le vireze în contul operatorului de salubritate care efectuează serviciile în întreg județul.
Veștile nu sunte deloc bune pentru bistrițeni, la nici un an de când a preluat acest serviciu, Vitalia a cerut Consiliului Județean să le mărească tarifele pentru colectare, transport și depozitare a gunoiului menajer. Consilierii județeni au aprobat luna trecută creșterea tarifelor percepute de Vitalia, firma motivând că ar fi înregistrat pierderi de 1,5 milioane de lei.
Conform noilor reglementări stabilite de Consiliul Județean prețurile vor urca astfel: în mediul urban de la 3,5 lei la 4,13 lei/lună/persoană, iar în mediul rural de la 1,81 lei la 2,09 lei/lună/persoană. Agenţii economici vor plăti și ei mai mult, de la 296,96 lei/tonă la 320,83 lei/tonă. În plus, tariful pentru depozitarea deşeurilor menajere va ajunge la 69,74 lei/tonă acesta fiind până acum de 42,82 lei/tonă.
În același timp, la Primăria Municipiului Bistrița se discută proiectul legat de introducerea taxei speciale de salubritate. Hotărârea va fi adoptată luna aceasta de Consiliul Local și urmează să intre în vigoare din 1 aprilie. Municipalitatea motivează că "instituirea taxei de salubrizare ar putea duce la creşterea calităţii serviciilor, la dispariţia fenomenului de abandonare şi depozitare a gunoaielor pe domeniul public şi pentru ca locuitorii municipiului Bistriţa să beneficieze de colectarea deşeurilor urbane în condiţii normale”.
Astfel, municipalitatea vrea să perceapă o taxă de 42 lei/persoană/an și de 297 de lei/tonă/an de la persoanele juridice.
Taxa specială va fi plătită în două rate, în 31 martie și 30 septembrie, și se va achita la ghişeele de la Taxe și Impozite ale Primăriei Municipiului Bistrița. De aici banii vor ajunge în contul firmei de salubritate...
"În conformitate cu legislația din domeniul salubrității, unitățile administrativ-teritoriale care au concesionat acest serviciu către o firmă sunt obligate să instituie o taxă pentru acei cetățeni care nu au încheiat contracte cu concesionarul. Deci, cetățenii din municipiu care nu au contracte cu concesionarul vor suporta o taxă, care la ora asta este egală cu cea percepută de firmă. Se discută de majorarea ei, ca să acoperim cheltuielile suplimentare pe care le facem cu plata oamenilor care colectează aceste taxe și așa mai departe... Vitalia, pe baza documentelor care atestă numărul de persoane care sunt în Bistrița, scăzând numărul celor care au contractat cu ei, ne facturează nouă și noi plătim din taxa respectivă serviciile concesionarului. Lucrurile sunt cât se poate de clare. Sigur, în activitatea firmei, mai ales începuturile au fost mai grele, așteptăm să își revină. Trebuie să înțeleagă toată lumea că nu putem să mergem mai departe așa cum a fost până acum, situație în care 60 la sută din populație plătea salubritatea pentru sută la sută. De aceea a intervenit această modificare a legii, prin care obligă administrațiile publice să instituie taxa pentru cei care nu contractează salubritatea pentru că se știe că toată lumea produce deșeuri" a explicat astăzi, într-o conferință de presă, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.