Garda de Mediu Bistrita-Nasaud avertizeaza primariile din judet ca dupa Pasti vor face controale tematice legate de colectarea selectiva a deseurilor. Potrivit comisarilor de la garda de Mediu in jur de 90% dintre primarii nu se conformeaza.
Potrivit unui acord semnat intre Romania si Uniunea Europeana fiecare administratie publica locala trebuie sa colecteze selectiv cel putin 15% din deseurile produse. In cazul in care aceasta cota nu este indeplinita, primariile trebuie sa plateasca pentru diferenta 100 de lei pe tona.
In judetul nostru primarii se plang ca le este foarte greu sa indeplineasca norma impusa, problema fiind ridicata chiar si atunci cand a venit in Bistrita ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Anul trecut a fost primul in care primariile au trebuit sa se conformeze noilor prevederi privind colectarea selectiva, dar reprezentantii Garzii de Mediu spun ca nu au aplicat amenzi deoarece au preferat in prima faza sa informeze.
„Anul trecut am demarat o campanie de informare a autoritatilor locale privind obligativitatea colectarii selective si am incercat sa convingem primarii sa intre in legalitate. Din informatiile noastre, in prezent nicio primarie nu s-a conformat si nu a colectat selectiv 15% dintre deseurile produse, iar dupa sarbatorile de Paste vom incepe o serie de controale”, explica Ioan Bors, comisar sef Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud.
Primarii din judet sustin ca ei fac tot posibilul si incearca sa colecteze selectiv, dar recunosc ca este dificil de a atinge norma de 15 procente deoarece satenii nu se conformeaza. Primarul din Rodna, Alexandru Nascan spune ca el are probleme cu romii din localitate care fura containerele montate pentru colectarea PET-urilor.
„Am amplasat containere pentru colectarea selectiva la toate institutiile publice. Am pus si in sat am montat niste custi din plasa in care sa se adune peturi, dar ne trezim ca ne sunt furate pentru a fi vandute la fier vechi”, explica Nascan.
Primarul spune ca pentru a face norma ceruta va demara si o actiune ampla de ecologizare a malurilor raului Somes. Cel care a ridicat problema in fata ministrului Borbely a fost primarul din Sieu Magherus.
Aurel Mititean spune ca ei nu au gasit solutii si s-au trezit ca au de platit suma de 8300 de lei la Fondul de Mediu pentru norma neindeplinita.
Potrivit lui Ioan Bors, deocamdata doar Primaria Beclean si-a platit diferenta care ii revenea pentru neatingerea cotei. Restul autoritatilor vor plati si penalitati la sumele datorate, cifre calculate de finantele Publice pentru fiecare zi de intarziere.
Situatia va intra in normalitate pentru tot judetul odata ce va incepe sa functioneze Sistemul de Management Integrat al Deseurilor, crede Ioan Bors.