Deşi primarii PDL care au acţionat în instanţă Guvernul Ponta au obţinut înapoi banii pe care i-au primit de la Guvernul Ungureanu, primarii PSD care au beneficiat şi ei de aceşti bani nu sunt dispuşi să-l acţioneze pe Ponta în instanţă pentru a recupera sumele pierdute, astfel există şanse mari să rămână fără bani.
Curtea Constituţională a României a decis vineri că Ordonanţa de Guvern prin care Victor Ponta lua înapoi de la primării banii împărţiţi de Guvernul Ungureanu este neconstituţională şi că primarii trebuie să primească înapoi sumele alocate iniţial. Cei 23 de primari PDL din judeţ care au acţionat în instanţă decizia luată de Guvernul Ponta îşi vor primi banii, fiind vorba doar de o chestiune de timp până vor intra în posesia acestora.
„Direcţia Generală a Finanţelor Publice va decide felul în care vor fi returnaţi banii către primări”, explică avocatul Monica Săsărman.
Pentru ca ceilalţi primari din judeţ să intre în posesia banilor vor trebui, la rândul lor, să deschidă un proces prin care să solicite Guvernului să le returneze banii. Primarii USL care au primit bani sunt împărţiţi în două tabere, cei ai PNL care spun că vor acţiona şi ei în instanţă Guvernul pentru a-şi recupera banii, în timp ce pesediştii nu vor să se lupte cu propriul prim-ministru.
Ioan Moniţa de la Romuli care a primit 400 de mii de lei de la Guvernul Ungureanu spune că a aşteptat sentinţa Curţii şi că nu va mai sta pe gânduri în ceea ce priveşte deschiderea unei acţiuni. „Nici nu încape discuţia să nu dăm în judecată Guvernul pentru acei bani. Avem nevoie de ei şi vom încerca cu orice pre să-i recuperăm. În mod normal, cred că decizia Curţii Constituţionale trebuie să fie valabilă pentru toată lumea, dar dacă trebuie să dăm în judecată o vom face”, spune Moniţa pentru Bistriţeanul.ro.
De cealaltă parte sunt primăriile PSD care au primit bani şi care spun că nu se gândesc să dea în judecată Guvernul. „Eu nu fac aşa ceva. Vom aştepta să vedem ce se întâmplă şi ce măsuri trebuie să luăm în continuare. Eventual voi supune în Consiliu Local această problemă şi vedem ce decid şi ei”, spune primarul din Căianu Mic, Ioan Ţărmure.
De aceeaşi părere este şi Ştefan Sângeorzan din Feldru. „Avem nevoie de cât mai mulţi bani pentru comună, dar dacă asta înseamnă că trebuie să luăm bani de la pensionari, profesori sau copii atunci nu pot să accept aşa ceva. Prefer să le fie rezolvate lor problemele şi apoi să primim noi bani dacă mai rămân”, consideră Sângeorzan.
Acesta este foarte ferm atunci când vine vorba de deciza de a nu acţiona in instanţă Guvernul pentru acei bani. „Nu voi acţiona în instanţă pentru a recupera bani furaţi de la cei care au nevoie de ei. Eu am vorbit cu primul ministru care mi-a promis că voi primi milioane de euro pe proiectele europene pe care le am în comună, aşa că cei 250 de mii pe care i-am primit poate să îi ia pentru a îi da pensionarilor. Oricum i-am primit şi pe aceia cu destinaţie precisă. Ioan Oltean mi-a spus că îmi dă 250 de mii, dar 150 să-i dau la depozitul ecologic, 50 de mii la şcoală şi 50 de mii să bag curentul unei familii din Nepos”, susţine Sângeorzan.