S-au unit pentru a crește! Împreună! 13 localități din județul Bistrița-Năsăud și una ”din vecini”, din Cluj, au aderat la Grupul de Acțiune Locală Ținutul Haiducilor cu scopul precis de a se dezvolta pe bani europeni.
Proiectele mici pot avea impact mare pe termen lung, dacă se completează între ele. În acest mod văd lucrurile reprezentanții administrațiilor locale asociate în cadrul Grupului de Acțiune Locală Ținutul Haiducilor. Primarii din Cuzdrioara (jud. Cluj), Ciceu Mihăiești, Petru Rareș, Uriu, Braniștea, Ciceu Giurgești, Negrilești, Căianu Mic, Spermezeu, Târlișua, Zagra, Chiuza, Runcu Salvei și orașul Beclean (jud. Bistrița-Năsăud) sunt conștienți că o dezvoltare coerentă a întregii zone nu este posibilă fără asocierea lor pentru atragerea unor finanțări comune consistente, dat fiind faptul că, de cele mai multe ori, bugetele locale sunt insuficiente pentru derularea unor proiecte dedicate creșterii calității vieții în localitățile lor.
Ei spun că administrațiile locale trebuie să se folosească de oportunitatea de a construi câte ceva în comunele lor, pentru a le face atractive, cu țintă pe termen lung pentru exploatarea resurselor naturale și dezvoltarea economiei din zonă.
Conform strategiei de dezvoltare elaborată de GAL Ținutul Haiducilor, fața localităților din acest teritoriu se poate schimba, mai ales că prin Programul LEADER pentru România există instrumentele necesare atragerii de fonduri nerambursabile destinate renovării, dezvoltării satelor, îmbunătățirii serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale, prin măsuri ce-și găsesc corespondență și în PNDR.
Plecând de la nevoile comunităților locale, GAL Ținutul Haiducilor a conturat măsuri specifice, dedicate regenerării urbane și locale (Prioritatea 2 din Planul de Dezvoltare Locală - păstrarea identității locale și a teritoriului), corespondente măsurii 322 din PNDR, prin care administrațiile locale au posibilitatea de a interveni concret: reabilitarea spațiilor culturale și a monumentelor istorice, precum și amenajarea de parcuri, spații verzi și locuri de joacă.
Astfel, administrațiile locale au posibilitatea de a accesa finanțări prin GAL Ținutul Haiducilor pentru construcția unor terenuri de sport multifuncționale în aer liber, amenajarea unor spații verzi publice destinate relaxării și agrementului, locuri de joacă moderne, complet utilate, pentru copiii din comune.
În strategia de dezvoltare a GAL, pe teritoriul Ținutului Haiducilor se preconizează realizarea a 5 proiecte de mediu (spații verzi și parcuri) și tot atâtea pe componenta socială (realizarea unor spații de joacă și terenuri de sport). Finanțarea destinată implementării unui proiect din aceste categorii este estimată la 15.000 Euro, integral nerambursabilă și fără contribuție proprie din partea solicitantului.
Informații suplimentare privind finanțările disponibile, documentele necesare, ghidurile pe baza cărora se lucrează se pot obține de la Asociația Grupul de Acțiune Locală Ținutul Haiducilor, accesând site-ul www.galtinutulhaiducilor.ro, prin telefon, la numărul 0371.408.616 sau direct la sediul GAL din Beclean, Zona de Agrement Figa.
ASOCIAȚIA GAL ȚINUTUL HAIDUCILOR