Câte un milion de lei (zece miliarde) ar trebui să plătească în plus Primăria Bistrița și tot atâta cea din Beclean pentru ca gunoaiele depozitate provizoriu să fie duse la Tărpiu. Cei doi edili nu vor să audă de noul contract cu Vitalia. Singurul care a semnat contractul este primarul din Sîngeorz-Băi. AFLĂ ce susține acesta:
Gunoaiele de la Beclean, Sîngeorz-Băi și Bistrița trebuie duse până în toamnă la depozitul ecologic de la Tărpiu. Primarul Bistriței și cel din Beclean nu vor să audă de noul contract, pus sub nas de cei de la Vitalia, tarifele fiind majorate cu 63 la sută, cele două orașe având de plătit firmei de salubritate pentru depozitare sume uriașe. Singurul care a semnat contractul este primarul din Sîngeorz-Băi.
Majorarea tarifelor de depozitare a gunoiului în groapa ecologică de la Tărpiu, cu 63 la sută, va aduce în conturile firmei Vitalia aproximativ 2 milioane de lei (20 de miliarde lei vechi) în plus de la primăria Bistrița și Beclean.
Cei doi edili nu sunt de acord cu "gaura" din buget apărută peste noapte, așa că au refuzat până acum să semneze contractele cu Vitalia. Cele trei primării (respectiv Bistrița, Beclean și Sîngeorz-Băi) trebuie să plătească pentru depozitarea deșeurilor menajere din gropile neautorizate, unde au depus gunoaiele până în martie anul trecut, tarife de depozitare cu 63 la sută mai mari decât cele stabilite inițial prin contractul semnat între autoritățile județene și firma care se ocupă cu administrarea depozitului ecologic.
Primarul municipiului, Ovidiu Crețu, nu vrea să audă de noul contract, impus de Vitalia cu planul tarifar cu 63 la sută mai mare și deocamdată a refuzat să semneze acest contract. Municipalitatea a bugetat deja 1,6 milioane de lei, adică 16 miliarde de lei vechi pentru ca gunoaiele depuse timp de un an și jumătate lângă fosta groapă de gunoi a Bistriței să fie duse și depozitate la Tărpiu, însă creșterea tarifelor înseamnă și un efort bugetar, de 10 miliarde de vlei vechi, bani pe care Primăria Bistrița ar trebui să îi plătească în plus pentru ca cele aproximativ 30.000 de tone de gunoaie să ajungă la Tărpiu.
Situația este similară și la Beclean, unde Vitalia ar trebui să transporte la depozitul ecologic peste 29.000 de tone de gunoi, însă Consiliul Local Beclean nu a bugetat deocamdată alocarea sumei pentru depozitarea gunoaielor la Tărpiu. Primarul, Nicolae Moldovan, susține că actuala groapă care există la Beclean este autorizată până în 2016 și că nu va semna contractul cu Vitalia, la noul tarif, până când nu va exista o discuție la nivel județean cu toți factorii de decizie.
Singurul care a semnat deja contractul cu Vitalia, dar nu l-a predat încă, este primarul orașului Sîngeorz-Băi, Roland Venig.
„Este pregătit contractul. E semnat, dar nu l-am predat încă. Este normal să ducem gunoaiele chiar dacă Vitalia a majorat tariful de depozitare. La Sîngeorz-Băi am alocat 4,5 miliarde de lei vechi, adică 450.000 de lei pentru transportul celor 5 tone de deșeuri la groapa ecologică de la Tărpiu. Cred că este vorba de tariful nou, prețurile care sunt cele care sunt valabile acum, de 69 de lei. Discuția este de mai bine de un an și știm așa: transportul se face gratuit de de cealaltă firmă Vitalia pentru că a fost condiție la licitație, dar depozitarea, pentru că sunt cantități mari, nu se va face gratuit. Firma Vitalia care se ocupă de administrarea gropii de gunoi de la Tărpiu nu poate plăti redevențele pentru deschiderea noilor celule dacă noi nu plătim pentru depozitare. Adică ei trebuie să încaseze bani ca să poată asigura finanțarea și deschiderea celulelor următoare. Dacă groapa de gunoi de la Tărpiu se umple cu produse pentru care ei nu încasează niciun ban, practic celelalte celule nu se mai deschid... De asta știam din februarie 2013. Situația este urâtă, pentru că Garda de Mediu a fost în control și România este sub monitorizare, inclusiv județul nostru. Din cauza faptului că s-au închis gropile celelalte am fost nevoiți să depozităm, până la deschiderea gropii de la Tărpiu, în zona vechilor depozite ecologice. Un an și cinci luni deșeurile nu au avut unde să fie duse și atunci au fost puse lângă vechile gropi. La Sîngeorz-Băi sunt depozitate într-o veche carieră... Noi am avut un tarif de depozitare de 20 de lei/tonă și acum Vitalia ne cere 69 de lei. Pe noi ne costă, cu tot cu TVA, 450.000 de lei, adică 4 miliarde și jumătate să le ducem acum de aici. Nu ne putem juca! Eu spun cu mâna pe inimă: dacă cineva crede că duce o parte din ele și restul le acoperă cu pământ sau cu balastru, se înșală... Ele trebuiesc duse toate! Nu mai este admis nimic! Termenul este așa: până la 1 septembrie să fie dispărut orice deșeu din Sîngeorz-Băi și la 1 octombrie terenul să fie amenajat, nivelat și semănată iarbă. Ei vor veni și vor face foraje și dacă găsesc în subsol deșeuri o să fie probleme.. Nu ne iartă nimeni de chestia asta", susține primarul Rolan Venig care, de altfel, a fost deja amendat de Garda de Mediu pentru problemele descoperite, în timpul unui control care a avut loc zilele trecute, la Sîngeorz-Băi. Amenda, în valoare de 5000 de lei, a fost deja plătită.
Pe de altă parte, Garda de Mediu amenință primăriile cu amenzi uriașe dacă nu vor veni cu graficele concrete legate de modul în care vor fi duse gunoaiele atât de la Bistrița, cât și de la Beclean și Sîngeorz-Băi spre depozitul ecologic de la Tărpiu. Amenzile sunt între 50.000 și 100.000 de de lei.
Conform comisarului șef al Gărzii Județene de Mediu, Cristian Niculae, la data de 15 martie, o statistică pusă la dispoziția instituției spune că de la Bistrița trebuie duse 30.400 tone de deșeuri, de la Beclean 29.940 de tone și 5.000 de tone de la Sîngeorz-Băi.