Judeţul e invadat de gunoaie, iar în apele de pe Valea Someşului se scaldă deşeurile aruncate de cei cărora pur şi simplu nu le pasă de mediu. Autorităţile se pregătesc de luptă împotriva celor care nu îşi aruncă gunoaiele unde ar trebui şi pregătesc ample campanii de informare a cetăţenilor, dar vor şi ecologizări. VEZI ce spun primarii:
Radio Someş a demarat o campanie prin care a scos în evidenţă dezastrul de pe Valea Someşului. Mormanele de gunoaie aruncate în ape sau pe maluri au arătat cât de nepăsători sunt unii şi cât de important este mediul pentru cei care aruncă „pe apă" pet-uri, hârtii, pungi, conserve, haine vechi şi chiar resturi de la materialele de construcţii. Imaginile valorează mai mult decât orice descriere în cuvinte şi trist este că în multe dintre comunele din judeţ este plin de gunoaie aruncate aiurea.
Astăzi la o întâlnire pe care primarii au avut-o la Prefectură s-a discutat despre acestă problemă, iar părerile, deşi împărţite, au fost foarte vehemente.
Primarul de la Romuli, Ioan Moniţa a explicat în faţa celor prezenţi că îi este ruşine că s-a ajuns la o astfel de situaţie, în care alţii să meargă în ograda lui (comuna Romuli) şi să adune gunoaiele. La fel de vehement a fost şi primarul de la Coşbuc, Niculae Anghel. Acesta susţine că foarte multe dintre deşeurile găsite în ape sau pe malurile râurilor sunt de la agenţii economici.
„Problema este în felul următor: uitaţi-vă la intrările în localităţi, moloz şi tot felul de mizerii. Lucrează, demolează şi sunt agenţi economici care fac platforme. Uitaţi-vă la intrările din oraşe şi peste tot", spunea astăzi primarul Niculae Anghel.
Acesta propune ca agenţii economici să renegocieze cu Vitalia tarifele pe care le plătesc şi să ajungă la un acord care să le convină pentru a nu mai fi tentaţi să îşi arunce resturile şi gunoaiele pe unde apucă.
Un punct de vedere foarte bine susţinut a avut şi primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan care spune că problema cu gunoaiele nu este de astăzi, de ieri, ci de foarte multă vreme şi că primarii cunosc acest lucru.
„Să nu dramatizăm lucrurile! Aceste lucruri se vor întâmpla şi s-au întâmplat de când am intrat în activitatea administrativă şi sigur trebuie să intrăm în aceste campanii de conştientizare a populaţiei. Vom ajunge la nivelul celor din Uniunea Europeană, state avansate, conştiente, fiindcă au nişte reguli foarte bine stabilite, noi trebuie să înţelegem că judeţul Bistriţa-Năsăud este încă într-o implementare care merge destul de greoi", a declarat Nicolae Moldovan.
Primarul de la Beclean este convins că odată cu trecerea timpului aceste probleme vor fi tot mai puţin supărătoare şi asta pentru că populaţia va fi tot mai conştientă că gunoaiele nu trebuie aruncate decât în locurile special amenajate.
Radio Someş a propus primarulor din judeţ ca în data de 24 ianuarie să organizeze întruniri la care să cheme şi localnicii şi să facă în aşa fel încât să conştientizeze populaţia că mediul trebuie protejat şi că apele, malurile apelor, câmpurile sau pădurile nu sunt gropi de gunoi.