Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  131 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Primarii comunelor propuse spre desfiinţare reacţionează: "Este o greşeală"

19/08/2016 17:17:36 Ioana BRADEA  
Guvernul a decis recent să modifice clasificarea orașelor și comunelor, vizându-se, conform celor de la profit.ro, modificarea impozitului pe locuință. 6 comune din Bistriţa-Năsăud au fost propuse, în acest context, spre desfiinţare, din cauza scăderii numărului de locuitori. Primarii sunt surprinşi şi recţionează:

În Bistrița-Năsăud, comunele care au înregistrat scăderi accentuate ale populației în perioada 1991 - 2012 și ar putea fi unificate sunt Coșbuc, Cetate, Tîrlişua, Căianu Mic, Miceștii de Cîmpie și Urmeniș.

Vlăduţ Axente Purja, primarul din Târlişua, a precizat pentru Bistriţeanul.ro că a auzit de această posibilitate, dar nu ştie cum să se raporteze deocamdată la asta. „Comuna Târlişua are peste 3000 de locuitori, este una dintre cele mai întinse comune ca suprafaţă, avem peste 16.000 de hectare, nu ne-a sunat nimeni să ne întrebe sau să ne explice ce este cu această unificare a comunelor. Eu nu sunt legat de funcţia de primar, am alternative, în caz că se desfiinţează funcţia de primar. Nu ştiu cât poate fi de benefic pentru locuitori, totuşi” a mai spus Axente Purja, primarul comunei.

Conform deciziei Guvernului, orașele ar urma să fie reclasificate în 7 categorii în funcție de statutul administrativ, poziția geografică, nivelul de dotare, valențele de natură culturală și ecologică – în timp ce comunele vor fi încadrate în 2 categorii.

Primarul din Căianu Mic, Paul Ştir, a explicat, la rândul său, pentru Bistriţeanul.ro, că este vorba despre o eroare şi că scăderea numărului de locuitori pe care au luat-o în calcul probabil iniţiatorii proiectului se datorează unui referendum local, nefiind vorba despre o depopulare în cazul comunei pe care o administrează. Primarul este decis să depună un memoriu, împreună cu Prefectura judeţului, către Guvernul României, pentru a explica situaţia şi a evita desfiinţare comunei.

"Conform unui proiect al Guvernului României aflat în consultare publică comuna Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud, este propusă spre desfințare în următorii 10 ani datorită unor scăderi de peste 30% a populației stabile.

Aceste cifre au rezultat dintr-o eroare de interpretare a datelor statistice de către reprezentanții Guvernului. Comuna Căianu Mic a fost înființată prin Legea nr. 2/1968 prin care i s-au arondat șase sate aparținătoare, respectiv Căianu Mic; Căianu Mare; Ciceu-Poieni; Dobric; Dobricel și Dumbrăviţa.

În anul 2004 a avut loc un referendum local aprobat prin legea nr. 139/2004 prin care cetățenii satelor Dobricel și Dumbrăvița au votat dezlipirea din punct de vedere administrativ de comuna Căianu Mic.

Prin pierderea celor două sate, comuna Căianu Mic a suferit o scădere a populației de aproape 30% într-un interval foarte scurt de timp (de la 5638 de locuitori în anul 2003 la 4117 în anul 2004).

Prin prisma acestor informații, se înțelege că nu este vorba despre o depopulare în sens clasic, scăderea este rezultatul dezlipirii celor două sate în urma referendumului din 2004.

Reprezentanții primăriei au analizat datele statistice și au refăcut calculele pe baza datelor reale astfel încât scăderea populației a fost de doar 3%, una dintre cele mai mici rate de depopulare din județ.

Conform ultimului recesământ general al populației din anul 2011 comuna Căianu Mic are un număr de 4015 locuitori în cele patru sate aparținătoare – Căianu Mic, Dobric, Ciceu-Poieni și Căianu Mare.

În prezent comuna Căianu Mic are parte de o dezvoltare spectaculoasă, în ultimii patru ani fiind investiți peste 6 milioane de euro în infrastructura de bază (drumuri, cămine culturale, regularizare pâraie, aducțiune de apă) și infrastructura școlară. Datele statistice arată o comună în plină dezvoltare, cu mult potențial din punct de vedere economic și agricol. Liceul Tehnologic ”Ion Căian Românul” din localitatea Căianu Mic și Școala Gimnazială din Dobric au în prezent un număr de 583 de elevi. Din punct de vedere economic la data de 31.12.2015 la Registrul Comertului erau înregistrați un număr de 173 operatori economici locali. Principalele activități economice, care au adus și un renume deosebit comunei sunt boștinăritul (activitate de prelucrare a fagurilor) și manufacturarea produselor din piele. Suprafața de 5827 de hectare este prielinică pentru cultivarea plantelor iar în prezent în registrul agricol figurează 452 de fermieri.

Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a declarat: ”Împreună cu aparatul de specialitate, am analizat datele statistice pe care le avem la îndemână și dorim să evidențiem printr-un memoriu justificativ eroarea care s-a produs. Proiectul Guvernului se află în dezbatere publică și, cu sprijin din partea Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, vom înainta aceste informații către Guvern pentru corectarea erorii și scoaterea comunei Căianu Mic de pe lista unităților administrativ teritoriale care prezintă risc de desfințare ca urmare a depopulării. Comuna Căianu Mic este cea mai mare comună din zonă și se conturează spre a deveni un centru zonal de interes din punct de vedere economic, social și cultural.” se precizează într-un comunicat al Biroului Relații Publice și Comunicare, din cadrul Primăriei comunei Căianu Mic.

Foto Arhivă

9511 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro