Reabilitarea Centrului Cultural Municipal este unul din proiectele incluse in planul Primariei Bistrita. Conducerea Centrului este de parere ca reabilitarea totala nu este foarte urgenta ci mai degraba, cateva interventii majore la scaune si instalatia electrica ar fi mai benefice.
Vestea reabilitarii integrale a Centrului Cultural Municipal il si bucura dar il si intristeaza pe Dorel Cosma, directorul institutiei "pentru noi lucrarea aceasta are doua aspecte: una pozitiva si una negativa. Pozitiva, sigur pentru ca o astfel de lucrare de reabilitare este binevenita pentru o institutie care mai apoi sa dureze inca nu stiu cate sute de ani. Negativa, pentru ca fiind vorba de un proiect in care se acceseaza fonduri europene reabilitarea merge pe varianta integrala, nu merge pe etape. Trebuie sa dai institutia, sa predai cheia si sa iesi cu totul afara pe perioada in care se lucreaza si vi peste nu stiu cat timp inapoi. Ori pentru noi, asta inseamna o stopare a evenimentelor culturale. Mie mi se pare ca in momentul acesta, Bistrita cel putin, are un brand fantastic in cultura, in toate domeniile. Orasul nostru e concurent cu orase mari ale Romaniei care nu au forta statistica pe care o avem noi. Ori cu o stopare de genul asta, foarte greu il aduci la o linie de plutire. De aceea zic ca nu este o bucurie pentru noi" a declarat acesta pentru Bistriteanul.ro.
Directorul Centrului Cultural Municipal spune ca a aflat de curand de acest proiect de reabilitare si ca in momentul in care primarul Bistritei, Ovidiu Cretu a trimis un proiectant sa faca studiul de fezabilitate al institutiei, i-a expus acestuia ideea de renovare pe care el, ca si director o are, insa nici o varianta nu a fost agreata.
"Domnul Cretu l-a trimis pe proiectant la mine si l-am plimbat putin prin institutie si i-am spus cam ce as vrea sa fac si ce cred eu ca ar fi util. Am propus sa facem din cele doua balcoane un sistem de loje in semicerc, cu iesire in afara, ca sa mai castigam inca 150 de locuri. Nu s-a putut pentru ca nu stiu ce stalp de rezistenta nu este. Apoi i-am propus sa inchidem in spate balcoanele si sa facem in ele un gen de loje frumoase in care sa poata sta spectatorii, sa inaltam sase scaune ca sa se poata vedea. Nu se poate nici aceasta varianta pentru ca se strica acustica... Am propus sa folosim podul de sus ca e un spatiu foarte mare si l-am putea transforma intr-un minihotel de 40-50 locuri, ca sa scapam de cheltuit bani cu cazarea artistilor care vin. Nu se poate ca e prea inalt… Dupa parerea mea, la ora actuala, ce ar trebui facut ar fi sa se schimbe scaunele ca sunt vechi si trebuie facuta instalatia electrica care nu mai face fata la solicitarile pe care le avem, in rest, nu stiu ce se va mai face. Costul reabilitarii si tot ceea ce se va face, primaria stie" a mai adaugat Dorel Cosma pentru Bistriteanul.ro
Proiectul de reabilitare propus de Primaria Bistrita ajunge la suma de 16.669.750 de lei, pentru o lucrare care va dura doi ani de zile.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta reabilitarea patrimoniului cultural national, prin reabilitarea cladirii Centrului Municipal de Cultura „George Cosbuc” din municipiul Bistrita, in vederea includerii acestuia in circuitele turistice publice interne si internationale, cresterii numarului de turisti romani si straini care viziteaza municipiul Bistrita, precum si includerea pe lista monumentelor UNESCO.
In cei doi ani cat se vor derula lucrarile, se doreste reabilitarea structurii de rezistenta a cladirii,reabilitarea tamplariilor, astfel incat sa se respecte forma si detaliile istorice, utilizandu-se aceleasi materiale, repararea elementelor de finisaj, pastrand pe cat posibil solutia istorica. De asemenea se vrea reconditionarea tuturor elementelor decorative cu valoare istorica, pastrand pe cat posibil solutiile initiale, reabilitarea invelitorii, a elementelor decorative de la invelitori, repararea jgheaburilor si burlanelor, efectuarea unor lucrari de reparatii capitale la instalatiile electrice, de incalzire, de apa si canalizare, conform cu necesitatile functionale si arhitecturale a cladirii si reconditionarea sistemului de ventilare a cladirii.
In planul urbanistic al Primariei se arata ca aceasta reabilitare se va derula pe perioada 2009 – 2012 insa nu se stie exact cand va incepe reabilitarea, dar se preconizeaza ca toata actiunea va dura doi ani de zile. Centrul Cultural Municipal “George Cosbuc” este un monument istoric din 1896.
La inceput in cladirea actuala a Centrului functiona Asociatia Meseriasilor din Bistrita “Bistritzer Gewerbeverein”.