Municipalitatea se judecă cu lichidatorul Proditermului pentru 35 de puncte termice din oraş. Procesul a început în 2007, iar punctele termice se degradează tot mai tare. Ba mai mult, aceastea au fost distruse de hoţii de fier, dar şi de oamenii străzii care și-au improvizat adăposturi în interiorul lor.
Proditerm, societatea care asigura furnizarea de apă caldă și căldură în locuinţele din municipiu, a acumulat după Revoluție datorii de 67 de miliarde de lei vechi, iar în anul 2006 a intrat în faliment. Pentru a mai recupera din pierderi, firma Ultralex Ipurl Bistriţa, lichidatorul judiciar, a valorificat o parte din bunurile pe care le-a deținut Proditerm.
Când a venit vorba despre punctele termice din oraş, 35 la număr, lichidatorul s-a lovit de Primăria Bistriţa care susţinea că acestea îi aparţin şi că ar trebui folosite în interesul bistriţenilor, nu vândute unor firme private. Neînţelegerile s-au mutat în acelaşi an - 2007, în sala de judecată.
Atât lichidatorul Ultralex Ipurl, cât şi autorităţile locale susţinând că sunt proprietarii celor 35 de puncte termice din oraş.
În 2010, Primăria Bistriţa a avut câştig de cauză în instanţă însă decizia judecătorilor era doar definitivă şi nu şi irevocabilă, astfel că a fost atacată. Procesul a continuat, recursul celor de la Ultralex Ipurl fiind aprobat. Au trecut cinci de când municipalitatea se tot judecă cu lichidatorul, timp în care punctele termice s-au degradat mai tare.
Geamurile sunt sparte ori au fost furate, tot ceea ce era din fier este de mult furat şi în unele dintre punte oamenii străzii şi-au făcut adăposturi improvizate.
„Procesul legat de punctele termice este în acelaşi stadiu. Ştim că acele construcţii se degradează şi că ar trebui făcut ceva pentru că starea lor va fi tot mai rea dar atâta timp cât nu suntem proprietari cu acte în regulă nu putem interveni deloc”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.