Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  52 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Primăria Sângeorz – Băi cere revizuirea zonării interne a Parcului Național Munții Rodnei!

22/02/2013 11:44:44 Iulia STUPINEAN  
Pe suprafața orașului Sângeorz – Băi, în zonele de protecție integrală s-au înregistrat în ultimii 6 ani, peste 15.000 mc de arbori de molid uscați! Este și motivul pentru care administrația orașului – stațiune solicită Ministerului Mediului, revizuirea zonării interne a Parcului Național Munții Rodnei din actuala ediție a Planului de Management.

În data de 15 februarie, administrația orașului Sângeorz – Băi a emis o solicitare către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, cu privire la Planul de Management al Parcului Național Munții Rodnei, aflat momentan în faza de obținere a avizelor necesare.

Conform adresei înaintate, regimul de protecție integrală instituit pe o suprafață foarte mare din parc ( peste 56% din suprafața parcului) constituită din păduri și pășuni alpine, aparținând unor unități administrativ – teritoriale din județele Bistrița – Năsăud și Maramureș afectează dreptul de proprietate al acestora, aici fiind interzise cu desăvârșire toate activitățile antropice.

La toate ședințele Consiliului Consultativ al PNMR ( Parcul Național Munții Rodnei), reprezentanții proprietarilor de terenuri din parc și-au exprimat punctul de vedere privind limitarea acestor zone de protecție integrală și constituirea lor în conformitate cu prevederile Legii 49/2011, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Însă aceste puncte de vedere nu au fost luate în considerare la revizuirea Planului de Management.

În afara zonelor de protecție strictă din parc, formate din rezervații științifice în care se regăsesc specii rare studiate și alte obiective de protejat, în majoritatea zonelor de protecție integrală constituite prin zonarea internă a Parcului Național Munții Rodnei nu au fost făcute studii de cercetare privind flora și fauna, care să dovedească prezența unor specii protejate prin lege.

“Astfel, nu ar fi posibilă cuprinderea în zona de protecție integrală a unor arbori de molid creați artificial prin plantații a căror proveniență genetică nu este cunoscută, cum este și exemplul Bazinului Putredu, parcelele 310 – 315 aparținând orașului Sângeorz – Băi cu o suprafață de fond forestier de 277 de ha în regim de protecție integrală, unde proporția arborilor de vârste mici creați artificial este de 80% , adică pe o suprafață de 222 de ha”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul orașului Sângeorz – Băi, Roland Venig.

Potrivit lui Venig, în zonele de protecție integrală de pe suprafața orașului Sângeorz – Băi, se înregistrează în ultimii șase ani, cantități de peste 15.000 mc de arbori de molid uscați. De asemenea, restricționarea recoltării și valorificării acestor produse datorită încadrării arborilor în zona de protecție integrală, a creat dispute între proprietari și administrația Parcului, datorită avizului negativ al Consiliului Științific al PNRM, privind extragerea acestor produse forestiere.

Prin urmare, administrația orașului Sângeorz – Băi cere Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, revizuirea zonării interne a parcului Național Munții Rodnei din actuala ediție a Planului de Management, înainte de aprobarea acestuia, împreună cu toți factorii interesați și în principal cu proprietarii și administratorii de terenuri.

5838 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro