Primaria comunei Romuli este acuzata de conducerea Parcului National Muntii Rodnei si Primaria comunei Moisei ca a amenajat o stana in rezervatia stiintifica Pietrosu Mare, desi in zona respectiva pasunatul este interzis. Drept urmare, primarul din Romuli, Ioan Monita, a fost amendat cu 25.000 de lei.
Primarul din Romuli, Ioan Monita, este revoltat de faptul ca cei din conducerea Parcului National Muntii Rodnei “le pun bete-n roate” ciobanilor din comuna care merg cu oile la pasunat in rezervatie, pe motiv ca animalele distug flora si fauna.
“Este o aberatie ceea ce spun ei. Pasunatul este una din cele mai vechi activitati si n-am auzit niciodata ca oile ar distruge flora si fauna. In plus, pamantul cu pricina este proprietatea Primariei Romuli si atat timp cat voi fi primar nu voi accepta ca cineva sa isi bata joc de cetateni si de bunurile noastre. Stana nu am amenajat-o eu, ci ciobanii din comuna noastra. Cu ce sa distruga zona? Cu niste tarcuri din lemn si o baraca unde dorm ciobanii? Am fost amendat pentru asta cu 25.000 de lei de catre Primaria comunei Moisei deoarece terenul se situeaza pe teritoriul lor, in judetul Maramures, chiar daca e al nostru. I-am actionat in instanta si urmeaza sa vedem ce se va mai intampla”, spune revoltat primarul Ioan Monita.
Pe de alta parte, cei din conducerea parcului sustin ca “de vina sunt in primul rand cei de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, care au dat ciobanilor din comuna Romuli subventii pe suprafata respectiva, fara sa tina cont de lege si de faptul ca in zona este interzis pasunatul, fiind o zona de protectie stricta. In 1980, Pietrosu Mare a fost declarata rezervatie a biosferei, alaturi de Retezat si Delta Dunarii. De vina este si primarul Monita, doar el a semnat contractul cu ciobanii si le da voie acolo”.
Acest conflict - intre primarul din Romuli si conducerea Parcului National Muntii Rodnei - nu este unic. In urma cu doi ani, Ioan Monita a fost acuzat ca a folosit 2,6 milioane de lei, primite prin programul Sapard, pentru a construi un drum forestier in parc, fara a avea avizul necesar din partea administratiei parcului.
“Atunci am fost amendat cu un miliard de lei vechi, insa am castigat procesul in instanta, iar amenda a fost anulata”, a conchis Monita.