Primarul comunei Romului, Ioan Monita, a actionat in instanta Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor Publice pentru ca, de circa 10 ani, nu a primit despagubiri in baza codului silvic pentru terenul pe care il detine in Parcul National Muntii Rodnei.
Un nou dosar in care primarii bistriteni apeleaza la instanta a fost inregistrat la inceputul acestei luni la Curtea de Apel Cluj. Dosarul a fost inaintat de primaria comunei Romuli, care a actionat in instanta Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor Publice.
Primarul comunei Romuli, Ioan Monita, a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “am depus aceasta plangere deoarece, conform codului silvic ar fi trebuit sa primesc despagubiri pentru serviciile de protectie si paza pe care le am pe terenul aflat in Parcul National Muntii Rodnei si care este in proprietatea comunei. Astfel, desi eu asigur paza in acea zona, sunt restrictionat de la taierea padurii, pentru ca este o zona protejata”.
Asadar, pentru ca aceasta primarie este obligata sa aloce anual fonduri pentru a asigura paza terenurilor proprii aflate pe raza parcului national ar fi trebuit sa primeasca despagubiri.
Insa, Ioan Monita a mai adaugat ca “de 10 ani nu am primit decat promisiuni, iar acum am ajuns la capatul puterilor si am actionat in instanta. Oricum nu vom putea primi banii retroactiv decat de pe ultimii 3 ani, ceilalti 7 fiind pierduti”.
Situatia nu este unica in judet, alte 22 de primarii confruntandu-se cu aceeasi problema. Ioan Monita mai spune ca “am discutat si cu colegii primari din Telciu, Rodna, Maieri, Moisi si alte comune si acestia sunt de acord sa ia aceeasi cale – instanta, pentru a intra in posesia drepturilor care ni se cuvin”.
Grigore Avram, seful Inspectoratul Teritorial in Regim Silvic si de Vanatoare Cluj, a declarat in legatura cu aceasta problema ca “eu am avut o discutiei cu cei de la Ministerul Agriculturii, doar ca banii pe care trebuie sa ii primeasca sunt sub forma unor subventii, iar pentru acordarea lor este nevoie de o modificare a legii, prin care sa se permita alocarea acestor sume conform legislatiei europene”.
Asadar, deocamdata, primarul comunei Romuli asteapta ca instanta sa se pronunte in acest proces si de asemenea, ca ceilalti 21 de primari sa recurga la aceeasi metoda pentru a isi recupera banii.
Conform spuselor lui Grigore Avram, valoarea totala a despagubirilor care ar trebui sa le primeasca cele 22 de primarii se ridica la circa 8 milioane de lei, pentru o suprafata de aproximativ 96 la suta din totalul de 46.000 de hectare, cat are in total Parcul National Muntii Rodnei.