„Singura variantă pe care o avem este instanţa”, ne-a mărturisit directorul Direcţiei Patrimoniu, Vasile Marina. Chiriaşii care au distrus blocurile sociale sau cei care au datorii imense la chirie nu pot fi traşi la răspundere şi banii nu pot fi recuperaţi decât cu o decizie de la instanţă.
Directorul Direcţiei Patrimoniu recunoaşte că problemele de la blocurile sociale sunt multe. Reclamaţiile pe care le primeşte sunt pentru mizerie, gălăgie sau distrugere, iar aceste lucruri sunt confirmate şi de vizitele pe care reprezentanţii Primăriei Bistriţa le fac la blocurile sociale.
Ultimul control la blocurile sociale a fost făcut în toamna anului trecut, iar cei de la Direcţia de Patrimoniu au descoperit numeroase nereguli. De la uşi distruse în apartamente, la scări de bloc vandalizate şi până la pereţii exteriori murdari şi cu izolaţia ruptă.
„Atunci când se întâmplă astfel de lucruri trebuie identificată persoana care a făcut acest lucru, însă este destul de greu pentru că oamenii nu vor să facă reclamaţii scrise”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul Direcţiei Patrimoniu, Vasile Marina.
Marina spune că din cele 320 de locuinţe sociale date de municipalitate nu în foarte multe sunt chiriaşi cu probleme. Acesta susţine că ar fi aproximativ 10 cazuri cu probleme mari, fie pentru că nu îşi plătesc chiriile, fie pentru că nu se pot adapta şi integra în mediul în care trăiesc.
„Nu au cum să nu acumuleze datorii imense şi per total restanţa nu e mică. Au chirii de 2-3 luni neplătite. Sunt cam zece persoane care au datorii mai mari. Nu a trecut mult timp pentru a acumula datorii foarte mari. Sigur, ei ar putea fi evacuaţi pentru că fac imposibilă adaptarea. Tot timpul se sună la mascaţi, aceştia merg acolo şi după ce pleacă, muzica e din nou la maxim. Chestii de genul acesta se întâmplă, care nu sunt în regulă”, a mai declarat Vasile Marina.
Directorul Direcţiei Patrimoniu recunoaşte că instituţia pe care o conduce este într-un fel legată de mâini şi de picioare când vine vorba de tragerea la răspundere a rău platnicilor sau a celor care distrug locuinţele pe care le-au primit de la Primărie.
Singura cale de a îndrepta lucrurile este instanţa, atât în cazul datornicilor, cât şi în cazul celor care au vandalizat blocurile sociale şi locuinţele.
Întrebat de stricăciuni şi de cine e bun de plată, Vasile Marina explică: „ei (n.red. chiriaşii) le plătesc. Noi nu avem voie să le schimbăm nici uşile. Avem făcute plângeri la Poliţie pentru o uşă, pentru un geam. Poate că procedura va dura mult, un an doi, poate ne spun că nu l-au găsit (n.red. autorul), că nu l-au identificat şi că nu vrea nimeni să spună nimic. În momentul acela e clar că noi, ca proprietari, va trebui să le facem. Altfel nu prea avem cum întrucat vine Curtea de Conturi şi va spune că de ce le-am făcut pentru că în contractul de chirie e în sarcina chiriaşului. Partea de faţadă, şarpantă, acoperiş, beciurie, sunt ale noastre, acelea trebuie să le reparăm noi, le plăteşte Primăria. Partea de stricăciuni nu ai cum pentru că spune în lege: orice deteriorare a unui bun care e parte comună, cum e uşa de la intrare, sau ceva din casa scării, dacă persoana nu este identificată, plăteşte asociaţia. Dacă persoana e identificată ni se transmite nouă şi noi ne constituim ca persoană vătămată”, mai spune Vasile Marina.
Cei de la Direcţia de Patrimoniu sunt la curent cu toate problemele existente la blocurile sociale, însă spun că soluţiile pentru rezolvarea acestora nu sunt foarte multe.
Municipalitatea a căutat soluţii pentru cei care nu s-au putut adapta în blocurile sociale, iar locuinţele modulare ar fi varianta ideală. Deocamdată nu se ştie exact când vor fi făcute acestea şi nici câte vor fi, autorităţile locale fiind tot la faza căutării unui teren pe care să le amenajeze.