Primăria Lunca Ilvei vine astăzi cu o serie de precizări legate de situația terenurilor Parohiei Ortodoxe din comună pe care preotul paroh susține că nu le-ar fi primit în totalitate.
În baza cererii de restituire nr.38/20.01.1998 s-a solicitat suprafaţa de 46.900 mp, teren cu vegetaţie forestieră şi suprafaţa de 38.172 mp arat şi arător în Dealul lui Galeş, cel din urmă fiind intabulat pe Statul Român şi Consiliul popular al comunei Lunca – Ilvei în întregime cu titlul Decret 218/1960 şi 712/1966, iar în urma validării de către Comisia Locală şi respectiv Comisia Judeţeană de restituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr.1/2000 s-au eliberat cele două titluri de proprietate în favoarea Parohiei Ortodoxe Lunca Ilvei după cum urmează:
- Titlul de proprietate nr. 24377/23.04.2004 pentru suprafaţa de 44.232 mp arabil şi fânaţ
- Titlul de proprietate nr. 242195 din 18.11.2004 pentru suprafaţa de 46.900 mp teren cu vegetaţie forestieră.
Toate celelalte terenuri aflate în folosinţa Parohiei Ortodoxe Lunca Ilvei nu au putut fi solicitate de către aceasta deoarece nu deţine acte de proprietate, terenurile figurând pe vechii proprietari persoane fizice astfel:
1. Sector cadastral nr.18 cu suprafaţa de 9.376 mp - Cimitir Ursoaia: terenul se află pe defuncţii Leşan Maria, Pop Mărioara, Galeş Grigore, Rus Virginia, iar suprafaţa de 3.661 mp se află în proprietatea comunei Lunca Ilvei care a fost deja cedată în favoarea Parohiei Ortodoxe Lunca Ilvei
2. Sector cadastral nr. 21 cu suprafaţa de 75.612 mp – Păşune între Pietrii, terenul se află încris pe defuncţii Galeş Ieronim, Tomuţă David şi soţia, etc.
3. Sector cadastral nr.24 cu suprafaţa de 17.203 mp - Cimitir Cucureasa aflat în proprietatea defuncţilor Someşan Traian, Someşan Viorica şi TP nr. 24377/23.04.2004.
4. Sector cadastral nr. 62 cu suprafaţa de 4.339 mp – Teren aferent Casei Parohiale înscris în favoarea comunei politice Ilva Mare.
5. Sector cadastral nr. 53 cu suprafaţa de 9.800 mp – Teren aferent bisericii din care 6.100 mp se află în posesia vechilor proprietari persoane fizice Tomuţă Login, Leşan Maria, Pop Mărioara, etc. şi 3.700 mp teren aflat în proprietatea Parohiei Ortodoxe Ilva Mare.
6. Sector cadastral nr. 71 cu suprafaţa de 7.245 mp – Cimitir str. Izvoarelor – teren aflat în proprietatea defuncţilor Tomuţă Toader, Strugar Toader, Someşan Procopie, Popanton Ioan, etc . fiind emis CF în favoarea Parohiei Ortodoxe Lunca Ilvei.
7. Sector cadastral nr. 79 cu suprafaţa de 30.441 mp – teren situat în Lunca lui Zait predate Parohiei Ortodoxe Lunca Ilvei în baza TP nr. 24377 din 23.04.2004.
Având în vedere faptul că Parohia Ortodoxă Lunca Ilvei nu a dorit să obţină dreptul de proprietate asupra acestor terenuri aflate în proprietatea persoanelor fizice defuncte prin instanţă, Primaria Comunei Lunca Ilvei intervine de această dată prin acţiunea de cadastru general derulată la nivelul UAT Lunca Ilvei şi rezolvă ca toate suprafeţele aflate în posesia Parohiei Ortodoxe Lunca Ilvei să revină în proprietatea de drept a acesteia cu titlu gratuit.
Astfel, până în prezent situaţia se prezintă astfel:
- două dintre loturi sunt înscrise în CF
- patru dintre loturi sunt în verificare la OCPI Bistriţa-Năsăud, iar extrasele CF vor fi emise în maxim 30 de zile,
- un lot va ieşi în maxim şapte zile
- un alt sector va fi finalizat în maxim 45 de zile
Facem menţiunea că toată această activitate de strângere de date, rapoarte de expertiză precum şi alte intervenţii sunt realizate exclusiv doar de primarul comunei Lunca Ilvei fără nicio implicare din partea preotului paroh Ciherean Vasile.
Referitor la cel de-al doilea punct cu privire la faptul că se doreşte realizarea unui parc sau construcţia unei capele mortuare în grădina bisericii este de-a dreptul imposibil în primul rând că aici nu se poate realiza un parc printre sutele de morminte, iar cea de-a doua variantă a cazut în urmă cu doi ani când preotul paroh a interzis a se mai construi o capelî într-un colţ al grădinii bisericii pe o suprafaţă de 400 mp, cu toate că, iniţial, a fost de acord, iar după ce s-a prezentat proiectul a refuzat motivând anumite aspecte care nu pot fi dezvăluite presei.
Anexăm prezentei şi acordul iniţial de construire al capelei (foto).
Cu privire la construcţia unei noi case parohiale facem menţiunea că acest aspect nu ţine de activitatea Primăriei ca instituţie, deoarece Biserica este de sine stătătoare, cu personalitate juridică şi subordonare ierarhică, cu atât mai mult că actuala casă parohială în suprafaţă de 330 mp şi 80 mp demisol a fost reabilitată cu ceva ani în urmă, respectiv s-a schimbat şarpanta cu tot ceea ce înseamnă parte din lemn, învelitoare, jgheaburi, încălzire centrală, recondiţionată total cu centrală nouă, inclusiv racordată la agent termic care aparţine comunei Lunca Ilvei furnizată gratuit în perioada 15 septembrie – 1 iunie, investiţie realizată în întregime de către Primăria comunei Lunca Ilvei.
PRIMAR,
Lupşan Flaviu