Studiile de fezabilitate pentru modernizarea Liceului de Muzică „Tudor Jarda” şi a Grădiniţei „Căsuţa cu poveşti” au fost finalizate şi arată că investiţia se ridică la peste 17 milioane de lei. Consilierii locali vor decide joi dacă sunt de acord ca lucrările să înceapă prin alocarea acestei sume din buget.
Liceul de Muzică „Tudor Jarda” – peste 8,6 milioane pentru reabilitare
Şcoala are trei corpuri de clădire care ar trebui reabilitate. Corpul A a fost construit între anii 1893-1894, corpul B în anul 1970 şi sala de sport în anul 1910.
Investiţia trebuie făcută, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Bistriţa, pentru că imobilul înregistrează cele mai importante pierderi de energie prin pereţii exteriori, ferestre şi planşee care determină costuri foarte ridicate pentru încălzirea spaţiilor pe perioada de iarnă.
În plus, tot din ceea ce spun cei de la Primărie, în proiectul pe care l-au pregătit pentru şedinţa de joi reiese că toate cele trei corpuri de clădire sunt deteriorate şi că trebuie neapărat făcute reparaţii pentru a nu se deteriora şi mai tare.
„Se propune reabilitarea clădirilor intr-o manieră care urmăreşte conservarea specificului acestora, punerea în valoare a faţadelor clădirii monument istoric – corp A şi a elementelor decorative corp Sala de sport. Se urmăreşte păstrarea conformaţiei structurale actuale, cu mici modificări structurale – în vederea refuncţionalizării spaţiului interior. De asemeni, se propune în acest scenariu mărirea suprafeţei clădirilor prin mansardarea acestora, adaptarea spaţiilor de învăţământ existente şi propuse în mansardă la specialităţile la care este acreditat liceul (Săli de studiu individual), realizarea izolării fonice, termice şi hidrofuge conform standardelor cerute de procesul de învăţământ”, se arată în proiectul Primăriei Bistriţa.
“Căsuţa cu poveşti” – investiţie de 9 milioane de lei
Pentru reabilitarea şi modernizarea grădiniţei „Căsuţa cu poveşti” municipalitatea este dispusă să cheltuie 9.171.545 de lei. Şi aici sunt aceleaşi probleme ca şi la „Tudor Jarda”.
Clădirea proiectată prezintă elemente de construcţii deteriorate, dar şi componente neperformante. Spaţiul pentru gradiniţă şi creşă este inadecvat desfăşurarii activităţilor specifice, iar uzura clădirii este avansată.
„Obiectivul vizat prin reabilitarea termică şi modernizarea clădirii este reducerea consumului anual specific de căldură pentru încălzire a clădirii izolate termic şi pentru a scădea consumul total de energie sub 80kwh/mp/an”, se arată în proiectul ce va fi prezentat joi consilierilor locali.
Municipalitatea nu a precizat deocamdată exact ce fel de lucrări ar trebui făcute la cele două obiective, însă potrivit planurilor, odată ce va fi găsită firma care să se ocupe de lucrurile acestea, ar trebui finalizate în termen de 12 luni de la data semnării contractelor.
În ceea ce priveşte banii, autorităţile locale speră să obţină finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea şcolii şi a grădiniţei.