Dacă bistriţenii au ignorat legea asigurării obligatorie a locuinţelor şi majoritatea nu au poliţe de asigurare plătite, primăria Bistrița cheltuie anual 90.000 de lei pentru a-şi asigura imobilele şi clădirile pe care le are în proprietate.
Legea pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost ignorată de bistriţeni, cei mai mulţi lăsând uitate amenzile cu care ameninţă punmnul justiţiei.
Dacă locuitorii judeţului nostru se numără printre codaşii în topul locuinţelor asigurate pe judeţe, primăria Bistriţa alocă anual aproximativ 90.000 de lei şi îşi asigură imobilele din proprietate.
“Primăria are mai multe spaţii în proprietate, imobile fiind puţine, iar suma totală pentru asigurările obligatorii ale proprietăţilor ajunge la 90.000 lei” spune purtătorul de cuvânt al instituției, Mihai Ruşti.
Municipalitatea deține în proprietate peste 1150 de apartamente situate atât în case și blocuri din fondul vechi al orașului cât și în blocurile ANL și în cele de locuințe sociale.
Conform legii asigurarilor obligatorii, intrată în vigoare în iulie 2010, toţi locuitorii ţării au obligaţia de a-şi asigura locuinţa pe care o deţin. O poliţă de asigurare obligatorie costă între 10 şi 20 de euro iar despăgubirile pornesc de la 10.000 de euro şi pot ajunge până la 20.000 de euro. Conform statisticilor Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) judeţul nostru se situează pe locul 5 de la coadă în top-ul asigurărilor de locuinţe la nivelul ţării, cu 8246 de locuințe asigurate la finele lunii ianuarie 2014.
PAID este o componentă a programului român de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.