Pentru că a avut curajul de a scrie despre Dracula încă de acum 12 ani – fiind prima promotoare a ceea ce numim astăzi turism cultural – Melania Cuc a fost, la vremea apariției romanului „Cinând cu Dracula” aspru criticată pentru violența unor descrieri și pentru că a îndrăznit să propună o altă variantă a originii poporului român.
„Am scris această carte pentru a promova, prin intermediul ficțiunii literare turismul cultural al zonei” a povestit ieri, la Festivalul Usturoiului, Melania Cuc – singura scriitoare din județ care a abordat încă de acum 12 ani într-un roman deosebit de captivant, tratat, din păcate, cu indiferență de comunitatea locală.
Despre „Cinând cu Dracula”, Adrian Bucurescu scria în „Romania libera” că „autoarea nu se joacă de-a literatura, ci, dimpotriva, îi stăpâneşte cu maiestrie şi graţie secretele”.
Melania Cuc spera să traducă romanul și în engleză și foarte probabil că acesta s-ar fi bucurat de o cu totul altă primire în lumea occidentală care apreciază cu totul altfel mitul sângerosului conte.
De altfel, tot Occidentul i-a furnizat scriitoarei și ideea și intenția de a scrie pe această temă: „Vizitând Canada, am ajuns la un moment dat la un hotel faimos în zona respectivă pentru că în una din camerele sale se petrecuse, cu mult timp în urmă, o crimă oribilă între doi îndrăgostiți. Moartea fetei nu avea nicio legătură cu dragostea, însă conducerea hotelului a exploatat atât de bine acest fapt încât au arnajat camera în care se petrecuse crima, au pus peste tot pliante și afișe cu „Aici au locuit îndrăgostiții care s-au omorât din dragoste” și toată lumea voia să stea acolo... Mi-am spus atunci – ia uite cum știu ei să exploateze o crimă banală fără niciun substrat istoric – iar noi, care îl avem pe Dracula, nu știm ce să facem cu el...” a mai povestit Melania Cuc.
Nu este un fan al legendarului conte Dracula, și nici nu este pasionată în mod excesiv de acest subiect, însă consideră că „acei vampiri de care toată lumea se sperie – suntem chiar noi, oamenii, care ne metamorfozăm și căutăm în știință viața fără de moarte...” a remarcat autoarea.
Pe scena amenajată la Festivalul Usturoiului au urcat ieri și o parte dintre premianții concursului de literatură pentru a-și primi distincțiile. Paul Ersilian Roșca, câștigătorul Marelui Premiu în valoare de 500 de lei înmânat chiar de Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița, dar și Liviu Ioan Mureșan – câștigătorul premiului II, Mădălina Toma și Mirela Linul – câștigătoarele locului III, Vlăduț Pop și Alexia Ionuța Botu, câștigătorii unor premii speciale – și-au primit trofeele și premiile în cărți din partea Librăriilor Aletheia și din partea Bibliotecii Județene.