Au avut neşansa să se nască în familii mult prea sărace sau să fie abandonaţi de părinţi dar au găsit salvarea la Preventoriul TBC pentru copii de la Ilişua. 85 de copilaşi, cu vârsta între 3 – 15 ani, învaţă, locuiesc şi se joacă acolo. Nevoile sunt multe dar cei de la Preventoriu promit să nu îi abandoneze.
Preventoriul TBC pentru copii de la Ilişua este un monument istoric ridicat în secolul XVIII care se întinde pe o suprafaţă de patru hectare.
În anul 2009 clădirea principală a fost retrocedată proprietarului de drept, un localnic din Baţa care însă nu a investit niciun ban în clădirea ajunsă acum o ruină.
Celelalte imobile, care sunt în proprietatea Primăriei Uriu, sunt într-o stare mai bună, autorităţile având grijă să le întreţină aşa cum trebuie. În acestea sunt adăpostite 85 de suflete care au nevoie de multă dragoste, sprijin şi educaţie.
Copiii, cu vârste între 3 – 15 ani, sunt din Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Majoritatea provin din familii sărace, care nu îşi permit să îi îngrijească ori să îi trimită la şcoală. Nu puţini sunt cei care au fost abandonaţi de părinţi şi care la Preventoriul de la Ilişua au găsit adevărată familie. Dascălii, personalul medical, îngrijitorii şi conducerea, toţi sunt dedicaţi trup şi suflet muncii pe care o fac la Preventoriu şi au grijă de copiii care sunt cazaţi acolo.
La Preventoriu este o clasă de grădiniţă, două clase primare şi trei clase de gimnaziu cu predare succesivă.
Conducerea de la Preventoriu şi dascălii fac mari efoturi pentru a oferi copiilor cea mai bună educaţie dar şi cele mai bune condiţii de viaţă. Cei 85 de micuţi învaţă acolo, mănâncă, se joacă şi dorm la Preventoriu.
„Zilnic copiii primesc trei mese pe zi, au şi gustări. Aici dorm, învaţă, se joacă şi au parte de tot ceea ce este nevoie. În limitele posibilităţilor încercăm să le oferim tot ce se poate pentru a avea o viaţă decentă”, povestesc angajaţii.
Aici la Preventoriu mulţi dintre copii au învăţat ce înseamnă dragostea, familia şi respectul. Nu puţini sunt cei care, abandonaţi de cei care le-au dat viaţă, au găsit un adăpost la Ilişua.
Preventoriul funcţionează cu ajutorul banilor primiţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, de la Primăria Uriu şi din donaţii. Nevoile sunt multe însă şi conducerea instituţiei face mari efoturi pentru a putea asigura tot ceea ce trebuie pentru o bună funcţionare a Preventoriului.
Astăzi conducerea Prefecturii Bistriţa-Năsăud şi şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ au făcut o vizită la Ilişua. Mai marii judeţului au aflat care este situaţia de la Preventoriu şi care sunt cele mai mari probleme de acolo.
Todor Lucian Magda, managerul Preventoriului, i-a cerut prefectului Ioan Ţintean să facă toate efoturile pentru ca această instituţie să rămână în continuare deschisă. Magda a apelat chiar şi la bunăvoinţa şefilor de instituţii pe care i-a rugat să îl ajute să găsească sponsori dispuşi să sprijine acest centru care oferă sprijin copiilor.
Directorul a explicat că una dintre cele mai mari nevoie ar fi la capitolul încălţăminte dar şi în ceea ce priveşte lenjeria pentru paturi. Copiii de acolo au nevoie de rechizite, iar cei mai mici şi de jucării.
Toţi cei care vor să ofere o mână de ajutor şi o bucurie copiilor de la Preventoriul din Ilişua pot merge direct acolo, instituţia fiind pe strada Principală, la numărul 268. De asemenea, donaţiile se pot face şi la Trezoreria Beclean în contul RO93TREZ1025041XXX000107.