Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  57 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Președintele Colegiului Medicilor vrea ca banii primiți de medici „pe sub mână” să fie dați legal

24/04/2014 18:05:07 Raluca NECHITI  
Peste 4300 de medici români lucrează la această oră în Franța, situând România pe primul loc în top-ul medicilor străini care lucrează în această țară. Nemulțumiți de condițiile din țară, 21.000 de medici au plecat în ultimii 20 de ani să lucreze peste hotare. O rezolvare ar fi "scoaterea la suprafață a plăţilor informale" către medici.

Medici români au preferat să își desfășoare activitatea în Franța, astfel că 4300 lucrează deja de ani buni în această țară. 4000 de medici români lucrează și în Marea Britanie iar în Belgia 2600 de doctori și-au găsit de lucru. În ultimii ani și Germania a pus mare accent pe medici „de import” astfel că aici sunt plecați 3100 de români.

Informațiile au fost făcute publice de  prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România într-o conferință de presă susținută astăzi la Bistrița. Președintele Colegiului medicilor participă în aceste zile la cea de-a patra ediție a conferinței județene „Zilele Medicale Bistrițene”, eveniment organizat de către Colegiul Medicilor din Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

În conferința de presă organizată cu acest prilej, Astărăstoae a spus că până acum statul a cheltuit cu toți medicii care au plecat din țară 3,5 miliarde de euro. Întrebat ce i-ar determina pe doctori să rămână în țară, președintele Colegiului Medicilor a susținut că „respectul”.

El militează pentru eliminarea inechităţilor din sistemul sanitar, problemele fiind legate atât de veniturile medicilor cât și de modul în care sunt percepuți aceștia de populație.

Primul motiv care îi determină pe medici să plece din țară e starea de nesiguranţă şi absenţa respectului. Relaţia între medic şi pacient trebuie să se bazeze pe respect reciproc. La noi s-a ajuns în situaţia în care pacientul priveşte la un medic ca la un posibil infractor şi medicul priveşte la pacient ca la un posibil delator" mai spune președintele Colegiului Medicilor care crede că o soluție pentru rezolvarea problemei ar fi "scoaterea la suprafață a plăţilor informale".

Cu alte cuvinte, medicul militează pentru ca onorariile date „pe sub mână” medicilor să fie date legal, mai ales că legislația prevede acest lucru. „De ce nu se aplică legislația? Pentru că raţionamentul organelor noastre este: - pacientul poate să dea dar, medicul nu are voie să primească. Îl plăteşti prost, îi ceri să aibă o anumită conduită, după care o ții tot timpul cu aceste plăţi informale, care sunt de fapt un onorariu care s-a plătit oricând şi oriunde în lume, dar la noi este considerat şpagă” a mai completat acesta.

Astărăstoae spune că legislația prevede ca pacientul poate dona după finalizareea actului medical bunuri către spital sau medicul curant însă nu exclude și existența unor personaje care condiționează actul medical de aceste „bunuri”  dar susține că „cei care condiţionează actul medical nu sunt oameni şi nu au ce căuta în profesia medicală”.

3661 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro