Din cele 207 de instituții care pot fi verificate de Curtea de Conturi, anul trecut au fost verificate 52. Inspectorii au descoperit în urma verificării modului în care a fost cheltuit banul public în exercițiul bugetar 2013 nereguli și prejudicii de peste 180 milioane de lei. Cele mai grave probleme sunt la ocoalele silvice, primării și școli.
Angajații de la Curtea de Conturi au descoperit nereguli şi abateri de la legalitate şi regularitate, cu o valoare totală estimată la 181.238.000 lei. La instituțiile verificate inspectorii au găsit numeroase probleme și au emis în 29 de cazuri decizii prin care au fost dispuse 196 măsuri care vizează remedierea problemelor.
Prejudiciile stabilite de cei de la Curtea de Conturi depășesc 2,7 milioane de lei, cele mai mari probleme fiind înregistrate la primăria Sângeorz-Băi – 816.000 lei, la Ocolul Silvic Tihuța Colibița (536.000) și Ocolul Silvic Izvorul Șomeșului Șant – 287.000, dar și la Liceul tehologic Feldru – 334.000 lei.
Inspectorii de la Curtea de Conturi susțin că la nivelul entităților publice verificate în 2014 există și abateri finaciar contabile care depășesc 173 de milioane lei. Cea mai mare abatere finaciară a fost descoperită la Ocolul Silvic Romuli – 131.345.000 lei și în comuna Cetate – 22.473.000.
După verificările care au avut loc la Sângeorz Băi, inspectorii au descoperit că primăria orașului a „achitat din bugetul local al U.A.T.O. Sângeorz-Băi unele dobânzi de întârziere ca urmare a nerespectării termenelor de rambursare a împrumutului acordat în baza OUG nr.68/2012, în valoare de 791 mii lei” și au fost efectuate „cheltuieli nelegale din împrumutul contractat la obiectivul de investiții ”Construire Gardă de intervenții pentru situații de urgenţă și SMURD în orașul Sângeorz-Băi„ pentru lucrări neexecutate și servicii de dirigenție de șantier neprestate, în valoare de 25 mii lei”.
La Ocolul Silvic Comunal Romuli inspectorii spun că „datele din bilanțul contabil nu corespund situației reale a patrimoniului unității la 31.12.2013, respectiv terenurile cu vegetație forestieră primite în administrare au fost înregistrate eronat în patrimoniul entității și nu în conturi în afara bilanțului; în plus, nu au fost calculate și încasate penalități pentru achitarea cu întârziere a masei lemnoase vândute agenților economici în conformitate cu prevederile contractuale în valoare de 7 mii lei și nu a fost calculată și achitată în anul 2013 taxa pe clădiri aferentă sediului în care funcționează Ocolul silvic, închiriat de la U.A.T.C. Romuli, în valoare de 2 mii lei”.
În cazul comunei Cetate s-a constatat că nu au fost înregistrate în evidența contabilă 1.855 ha terenuri cu vegetație forestieră și pășune aparținând domeniului public în valoare de 22.443 mii lei.