Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  51 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Pregătiți banii să luați... gloria!

14/08/2012 13:40:14 Claudia ANDRON  
Cel puțin o dată pe an se dă alarma: să salvăm Gloria. Oamenii puternici ai zilei și managerii de top intră în fibrilații. Se agită, țes strategii să nu pierdem faima Bistriței, clubul de 100 de ani, bla, blaaa...Îmi sună ca o placă stricată. Anul acesta, uite, sunt și eu de acord. Vreau să salvăm Gloria! Mai exact, PATRIMONIUL Gloriei.

Subiectul Gloria ne agită și ne împarte în două tabere cel puțin o dată pe an. Când vine criza pe la club și începe campionatul. Vine criza și totul se termină dacă autoritățile locale nu intervin și nu mai pompează câteva zeci de miliarde de lei. Nu sunt pentru crearea de locuri de muncă, ci pentru păstrarea în prima ligă a FC Gloria Bistrița - pe numele de scenă. Juridic și patrimonial însă, Gloria Bistrița poartă multe alte denumiri: de asociații, SRL-uri, persoane fizice, etc.

Anul acesta e bai mare. Cică dacă în august nu se dau de la bugetul local, al județului, care-o mai fi, vreo 580.000 de euro, Gloria joacă la retrogradare din start. Riscă să fie penalizată cu câteva puncte pentru banii neplătiți jucătorilor care ar putea da în judecată clubul și ar putea obține ușor sancțiuni. Suma este doar a șasea parte din cheltuielile anuale ale Gloriei, de 3 milioane de euro.

Nea Jean a sunat săptămâna trecută adunarea. A strâns în jurul mesei toți șefii de instituții importanți, liderii politici, plus managerii de top din zona industrială. Tema, cum alta: situația financiară disperată, fără ieșire, se duce naibii Gloria fără bani de la buget.

Florin Urâte (renumit manager și consilier județean PD-L) a făcut o analiză financiară dură și a tras concluzia: e grav. Datorii mari, venituri puține, situații neclare. Ca un manager care se respectă, Urâte a venit și cu câteva soluții: 1. Preluarea unei cote părți din patrimoniu de autoritățile locale, cu plată eșalonată pe 5 ani, lucru care ar permite Primăriei Bistrița sau Consiliului Județean luarea de decizii în administrarea clubului 2. Declararea insolvenței 3. Găsirea unui potențial investitor.

În opinia mea, soluțiile 2 sau 3 sunt ideale, nepresupunând resuscitarea Gloriei cu bani de la buget. Din păcate nu sunt deloc agreate de ”salvatorii” Gloriei. Soluția 2 dă prost la imagine și soluția 3 e vis din lipsă de investitor dispus să cumpere nimic.

Să dezbatem în continuare soluția 1, cea cu bani de la buget, singura dorită și de ”fanii salvatori” - se știu ei care.

Foarte interesantă propunerea lui Urâte, având în vedere că este pentru prima dată când cineva vine cu ideea de a da bani Gloriei Bistrița de la buget contra CEVA. Uite, ca de exemplu, contra patrimoniu. E singura șansă de a recupera ceva din banii investiți de Primăria Bistrița și Consiliul Județean în ultimii ani în acest club financiar - mai mult decât de fotbal. Așadar, vreau și eu să salvăm Gloria. Vreau să salvăm PATRIMONIUL Gloriei, să recuperăm stadionul și ce o mai fi plătit municipalitatea și CJ!

Apropo, cine a făcut stadionul ăsta? Când l-a cumpărat cineva de a ajuns privat ?! De ce când e de împărțit bani din club e al ”unora”, iar al bistrițenilor doar când e de dat bani de la buget?!

Anul acesta susțin să se dea bani de la buget și, la schimb, Gloria să pună la bătaie acțiuni și patrimoniul. Ar fi păcat să piardă orașul și județul frumusețe de bază sportivă, tocmai în mijocul orașului, lângă parc și lângă râu. Ce nu s-ar putea face și alte sporturi acolo dacă n-o mai fi fotbal de Divizia A?! Vreau să se dea cei 600.000 de euro și să salvăm Gloria, dar contra stadionului. Nu așa, de-a moaca.

Există o singură problemă. Nu știu dacă cineva știe exact ce înseamnă juridic și patrimonial Gloria Bistrița. A cui e?! E a unei asociații?! A unui SRL?! A unor persoane fizice - fie și cămătari (înțeleg că nu mai sunt un secret pentru nimeni datoriile la cămătari)?! 

Nu știu unde s-au dus până acum banii dați de la buget Gloriei. Aflu iar că jucătorii și salariații sunt tot neplătiți de ani, nocturna tot neplătită, datoriile la stat tot neplătite. Păi ce naiba se plătește din ălea 20 de miliarde date anual de la primărie?!

Mai devreme sau mai târziu, Gloria Bistrița va fi împărțită în bucăți de diverse persoane fizice sau SRL-uri. Un patrimoniu de vreo 15 milioane de euro va fi executat pentru datorii de câteva milioane de euro. Tot atunci s-ar putea constata că banii dați de la buget n-au ajuns la jucători și nici la plata datoriilor, pentru că pur și simplu s-au volatilizat din conturile clubului. De ce?! Persoanele fizice miloase care împrumută clubul nu dau chitanțe când primesc dobânda pentru suma împrumutată. Și cum nu dau chitanțe, oricând ar putea ieși la iveală niște contracte notariale prin care vor executa Gloria pe bucăți pentru datoriile...neplătite de ani de zile (s-a plătit doar dobânda, nu s-a restituit și suma).

Părerea mea, Gloria nu mai există, a fost girată demult. Mai sunt doar niște ”miloși” care au ajutat clubul la greu și așteaptă dobânda lunară după viramentul anual de la bugetul local. Câțiva trăiesc bine după alocațiile anuale de miliarde.

Dacă aș fi primar sau președinte de CJ nu aș mai da un leu fără să cer ceva în schimb. Mi-ar fi frică să girez o scurgere de bani de la bugetul de stat către conturile unor generoși miloși. La Gloria e un haos și, credem sau nu, nu se știe a cui mai e Gloria.

Pe de-o parte stau la masa tratativelor puternicii orașului uniți în cuget și-n simțiri de țelul nobil de a salva Gloria, iar după ușă așteaptă unii să împartă banii strânși de potenții politici și financiari ai Bistriței.

Jocul e din ce în ce mai periculos și lațul e din ce în ce mai strâns. Nu cred că 600.000 de euro sau chiar plata datoriilor totale (vreo 3 milioane de euro) vor salva Gloria. Vor prelungi doar agonia și profitul unora de pe spatele Gloriei.

Vreau astăzi însă să salvăm Patrimoniul Gloriei. Să rămână orașului toată baza sportivă. Și sunt de acord să dăm bani de la buget contra bazei sportive plus controlul administrativ. Apoi, după cum zicea Florin Urâte, trebuie reduse cheltuielile și cu un manageriat performant se poate salva Gloria.

6174 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro