Obiceiul mărţişorului datează din vremuri îndelungate: pe vremea dacilor simbolurile primăverii erau confecţionate în timpul iernii şi purtate după 1 Martie. Tradiţiile din satele transilvănene dau culoare vieţii şi marchează tranziţia dinspre iarnă, anotimpul rece şi întunecat spre primăvară.
Buni păstrători ai acestei tradiţii, copiii din grupa mare C de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Bistriţa, alături de educatoarea lor, Ionela Lazea, şi elevii din clasa XII C de la Colegiul Tehnic Infoel, îndrumaţi de profesoarele Iuliana Matean şi Alina Pop s-au hotărât să continue acest frumos obicei al pregătirii mărţişoarelor, dorind să fie primii din cadrul Proiectului Judeţean „Curcubeul Schimbării” care salută călduros venirea primăverii.
Vineri, 21 februarie 2014, în grupa micuţilor de la Grădiniţa nr. 3, elevii de liceu au fost aşteptaţi cu mare drag şi nerăbdare. Doamna educatoare a pregătit 6 centre de artă cu diverse materiale în cadrul cărora copiii, împreună cu elevii au pictat mărţişoare pregătite din gips.
Liceenii au participat alături de copii la activitatea „Pregătim mărţişoare, cu mic, cu mare”, amintindu-şi cu drag de momentele în care ei înşişi erau preşcolari.
La sfârşitul activităţii Florin ne-a împărtăşit: „Totul a fost foarte frumos, copiii sunt minunaţi!!!♥♥♥”, dar şi colegii lui ne-au transmis câteva din impresiile lor: „A fost minunat! M-am simţit ca în copilărie. Multă veselie, culori şi IUBIRE!” „Vizita la grădi a fost foarte plăcută şi relaxantă. Ne-am simţit foarte bine, parcă ne-am întors în timp.” „Cei mai frumoşi copii! Mi-am amintit de anii de grădi!” „A fost o plăcere să pictăm cu copiii. Au fost minunaţi şi ne-au ajutat foarte mult.”
Preşcolarii au fost şi ei foarte încântaţi că au avut asemenea vizitatori şi că şi-au făcut prieteni mari, „de liceu”. Le-a plăcut când „au legat şnuruleţele la mărţişoare” sau „când au cântat şi s-au distrat împreună”.
La finalul activităţii preşcolarii au interpretat câteva cântece de primăvară şi i-au îndemnat pe prietenii lor mai mari să le mai facă câte o vizită.
Mărţişoarele confecţionate în parteneriat cu liceeni vor fi vândute de către preşcolarii din grupa mare C, joi, 27 februarie 2014, de la orele 16.00 până la orele 17.00, pe Pietonalul Liviu Rebreanu în cadrul acţiunii organizate de Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică din cadrul Primăriei municipiului Bistriţa.
Fondurile obţinute în urma vânzării mărţişoarelor vor fi folosite pentru cofinanţarea unei excursii a preşcolarilor în săptămâna „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” din perioada 07 – 11 aprilie 2014.
Prof. Ionela Lazea, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa
Prof. Iuliana Matean şi Alina Pop, Colegiul Tehnic Infoel