Prefectul Cristian Florian impreuna cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au efectuat o serie de controale la Complexul de Servicii Comunitare. Aceste controale au fost determinate de articolului publicat in "The Telegraph", articol care ne-a patat imaginea peste granite si care nu are nimic in comun cu adevarul.
Saptamana trecuta in publicatia „The Telegraph” din Marea Britanie a aparut un articol care relata ca in Complexul de Servicii Comunitare Bistrita-Nasaud copiii sunt tratati ca niste animale.
Autoarea articolului, Angela Levin, descria acest complex ca fiind in stare deplorabila si ca copiii traiesc in niste conditii mizerabile. In urma articolului autoritatile locale au inceput o serie de controale.
“Au fost verificate conditiile din spatiile de locuit, blocul alimentar si foile de alimentatie, conditiile igienico-sanitare, starea de sanatate a copiilor si tratamentul medical, aspectul exterior, imbracaminte si echipamentul beneficiarilor, comportamentul personalului de serviciu, activitati de recreere si socializare si activitati de abilitare si reabilitare”, se arata intr-un comunicat remis presei de catre reprezentantii Institutiei Prefectului.
In urma controlului nu s-au gasit neclaritati si nici o situatie pe care o descria autoarea articolului. “In urma controlului efectuat, a verificarii conditiilor de locuire si asigurare a serviciilor de recuperare, educatie si ingrijire a starii de sanatate, consideram ca aspectele sesizate in articolul „My glimpse of hell and the pitiful children who have been betrayed”, aparut in ziarul The Telegraph din Marea Britanie in data de 15 noiembrie 2010, nu sunt intemeiate si conforme cu realitatea existenta. In prezent, personalul Complexului de Servicii Sociale comunitare, incearca in limitele bugetare imbunatatirea nivelului de trai al beneficiarilor, participand la amenajarea spatiilor eliberate prin mutarea serviciilor nerezidentiale adresate copiilor, la noul sediu.Comportamentul personalului este adecvat. Conditiile igienico-sanitare sunt respectate existand avize in acest sens. Consideram ca articolul aparut in presa britanica este tendentios si menit sa dezinformeze opinia publica din Marea Britanie, punand intr-o lumina proasta institutia bistriteana, prin prezentarea unor neadevaruri", s-a aratat in acelasi comunicat remis presei.
Pe la mijlocul lunii septembrie trei straini, insotiti de directorul fundatiei Hope&Homes for Children Romania, Stefan Darabus, au ajuns in Complexul de Servicii Sociale Comunitare Bistrita. Scopul vizitei a fost acela de a se face un schimb de experienta si de a ajuta personalul din cadrul centrului sa se specializeze.
Printre straini s-a afla si o jurnalista din Anglia. Autoarea articolului, Angela Levin, a relatat ca cei cazati in centru dorm in paturi in care nici macar nu se pot intinde si sunt facute ca sunt facute pentru bebelusi, copii tipa si nu sunt auziti de nimeni si ca sunt tratati ca niste “animale hartuite”.
De altfel, a mai adaugat si ca paturile in care stateau copii miroseau a urina si fecale si ca nu intelege unde au fost irositi bani dati de la UE. Realitatea este insa cu totul alta. Imediat dupa aparita articolului, fondatorul fundatiei HHC Romania, Stefan Darabus s-a delimitat de cele scrise in ziarul britanic.
“Fundatia HHC Romania se disociaza de categorisirile extreme enuntate de autoare cu privire la institutionalizarea copiilor din tara noastra. Numarul institutiilor de tip vechi inca existente in tara noastra, cu conditii precum cele descrise in reportaj, este in continua scadere. Dezinstitutionalizarea este un proces de durata, care necesita resurse materiale, financiare, umane foarte mari” a precizat Darabus intr-un comunicat remis presei.
Complexul de Servicii Sociale Comunitare din Bistrita are in custodie la aceasta ora 36 de copii, toti sunt cu dezabilitati, iar 18 dintre ei merg la scoala.