Municipalitatea vrea să concesioneze punctul termic de pe Aleea Ineu pentru amenajarea unui punct liturgic, proiect care a stârnit însă numeroase discuții și dispute în Consiliul Local, dar și în rândul bistrițenilor, majoritatea nefiind de acord cu amenajarea unui astfel de punct termic, în condițiile în care în Bistrița există încă multe lipsuri.
Prefectul intervine și el în dispută. În ședința din luna martie consilierii locali au aprobat, după numeroase dezbateri, un proiect de hotărâre privind concesionarea prin licitație publică a punctului termic de pe Aleea Ineu, în vederea amenajării unui punct liturgic.
De acest punct liturgic, sunt interesate deja trei bisericii să îl concesioneze prin licitație și să îl transforme în loc de rugăciune. Consilierii municipali și secretarul municipiului, Floare Gaftone, au dezbătut zeci de minute problema punctului termic, în cele din urmă consilierii aprobând hotărârea în formula prezentată de inițiator și pasând mingea în terenul prefectului care a fost nevoit să analizeze dacă consilierii au respectat sau nu legislația în ceea ce privește concesionarea acestui punct termic.
Surpriză! Prefectul le-a transmis o adresă consilierilor municipali în care le explică pe două pagini că decizia luată nu respectă legislația.
În adresa transmisă municipalității, prefectul spune că analizând hotărârea, actele care au stat la baza adoptării acesteia și legislația specifică „am constatat că certificatul de urbanism emis în 16 decembrie 2016 în vederea concesionării imobilului este semnat cu obiecțiuni care se referă în principal la faptul că PUD nu conține reglementări cu privire la noile funcțiuni pentru fostele puncte termice”.
În adresa transmisă aleșilor prefectul explică că în niciun act pregătitor care a stat la baza adoptării hotărârii nu se justifică în ce măsură este posibilă transformarea unui punct termic din oraș într-un lăcaș de cult prevăzut în planul urbanistic general și în ce măsură încadrarea în acesta înlătură obligativitatea întocmirii unei documentații de urbanism.
Prefectul face referire și la punctul de vedere cerut de secretarul Floare Graftone specialiștilor în urbanism, care spun că în caz de concesionare a unei clădiri pentru o funcțiune nouă, într-o zonă rezidențială, se impune realizarea unei documentații de urbanism indiferent dacă este vorba de o reabilitare a clădirii sau de construirea unei clădiri noi.
În plus, prefectul le arată aleșilor că „nu au respectat regulamentul de organizare și funcționare propriului Consiliu Local al municipiului Bistrița care prevede că rapoartele care fundamentează proiecte de hotărâre care au obiect vânzări/concesionari închirieri/schimburi de imobile, atribuirea în folosință gratuită sau darea în administrare, vor fi semnate în comun cu Direcția Economică, respectiv cu Direcția de Venituri și cu Direcția de Administrație Publică Juridic, iar din documentație lipsește fără vreo justificare raportul Direcției Economice”, explică prefectul care avertizează că „lipsa rapoartelor de specialitate atrage nulitatea actului administrativ. Având în vedere cele de mai sus vă solicităm să ne comunicați motivele de fapt și de drept pentru care nu se justifică întocmirea unei documentații de urbanism pentru concesionarea imobilului cu destinația punct liturgic și motivele pentru care lipsește raportul Direcției Economice cu încălcarea propriului regulament de organizare și funcționare”, se arată în adresa transmisă primăriei de către prefect.