Aceasta este concluzia la care a ajuns conducerea județului după ce a constatat că doar 34% dintre candidații care încearcă să obțină permisele de conducere sunt declarați admiși. De anul trecut s-au întețit și controalele, examinatorii verificând în fiecare zi starea tehnică a vehiculelor destinate activității de examinare, dar și asigurările.
13.919 candidați au încercat anul trecut să devină șoferi „cu acte în regulă", însă numai o treime dintre ei au și reușit.
După examinarea teoretică și practică doar 4835 de candidați au promovat examenul și au reușit să obțină permisul de conducere.
Dintre candidații respinși, numărul acestora fiind de 9084 (adică 65,27 la sută din totalul persoanelor examinate), 3239 au fost respinși la proba practică. Cu alte cuvinte, nu au știut să conducă prin oraș.
Alți 5804 candidați nu s-au pregătit suficient de bine și au căzut la proba teoretică.
În anul care a trecut aproape 500 de candidați nu s-au mai prezentat la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere.
„Din situația prezentată rezultă că în anul 2014, numai 34,73 % candidaţi au fost admişi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, concluzia fiind nivelul scăzut al pregătirii, atât teoretică cât şi practică a candidaţilor asigurată de către şcolile de şoferi şi instructorii atestaţi", este concluzia la care a ajuns conducerea județului.
Totodată, pentru buna desfășurare a activității, zilnic examinatorii au verificat documentele care atestă starea tehnică a vehiculelor destinate activităţii de examinare precum şi existenţa asigurărilor de răspundere civilă auto.
La finele anului 2014 în Bistrița-Năsăud existau 108.291 conducători auto, cu peste 3000 mai mult decât în 2013.