Vânătorii din județ nu se pot plânge de lipsa vânatului. În perioada următoare, zeci de urși, lupi și pisici sălbatice urmează a fi vânate în tot județul, după ce Ministerul Mediului a aprobat numărul de exemplare ce pot fi vânate pe fiecare fond de vânătoare din județ. VEZI cine vânează mai mult, ce și unde:
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a făcut public ordinul Ministrului Mediului prin care s-a aprobat cota de vânătoare pentru pasionații din județ. Având în vedere că la fiecare specie sunt zeci de exemplare libere la vânat, se poate afirma că Bistrița-Năsăud încă mai ascunde în păduri suficiente animale sălbatice. Astfel, numai în acest an pot fi vânaţi 41 de urşi, 25 de lupi şi 23 de pisici sălbatice.
Asociația Cinegetică Ursul Brun a primit cea mai mare cotă de vânătoare. Astfel, cei care au în grijă fondurile de vânătoare ale acestei asociații pot vâna 9 urși, 4 lupi și 4 pisisci sălbatice. Ursul Brun administrează patru fonduri de vânătoare, printre care unul la Dealul Negru și altul la Cormaia, și datorită faptului că-și gospodăresc bine fondurile au cel mai mare număr de animale sălbatice și cea mai generoasă cotă de vânătoare.
Şi Asociatia Judeţeana de Vânătoare şi Pescuit Bistriţa-Năsăud stă bine la numărul de exemplare ce pot fi vânate pe fondurile de vânătoare ale asociaţiei, cota pentru urs fiind de 2 exemplare, 4 exemplare de lupi şi 4 pisici sălbatice. Societatii de Vânătoare Montana Coşbuc i-au fost aprobate pe fondul de vânătoare un numar de 2 urşi, 1 lup dar nicio pisică sălbatică. Acelaşi numar de exemplare ca şi fondului de vânătoare din Coşbuc a fost aprobat şi pentru Ocolul Silvic Telciu.
Şi în pădurile din jurul Bistriţei au fost fost aprobate un numar de exemplare ce pot fi vânate, Ocolul Silvic Municipal Bistriţa primind o cotă de vânătoare de 3 urşi, 1 lup, dar nicio pisică salbatică.
Cel mai sărac numar de exemplare aprobate pentru a fi vânate in judeţul Bistriţa-Năsăud a fost primit de către ICAS Filiala Bistriţa, cota primită de această asociaţie fiind 0 pentru toate exemplarele.
Potrivit APM BN, exemplarele din speciile urs, lup și pisică sălbatică, care pun în pericol sănătatea și siguranța publică, ori cele care se află în intravilanul localităților, punând în pericol siguranța animalelor domestice și a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate și în afara perioadelor stabilite pentru derogare.
Reprezentanţii primariilor din judeţ trebuie sa anunţe gestionarii fondurilor cinegetice dacă se confruntă cu situaţii în care siguranţa cetaţenilor este in pericol. În astfel de situaţii, cei de la fondurile de vânatoare trebuie să captureze exemplarele periculoase.
Lista cu numărul urşilor, lupilor şi pisicilor sălbatice ce pot fi vânate a fost transmisă celor de la APM BN de către Ministerul Mediului.