Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  111 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Prăbușiri grave în Peștera de la Izvorul Tăușoarelor

26/04/2013 09:14:49  
Miercuri dimineață, cu doar câteva ore înainte de intrarea unui grup de cercetători științifici conduși de custodele peșterii, Crin Triandafil Theodorescu, în Peștera de la Izvorul Tăușoarelor a avut loc o prăbușire de tavan care a antrenat bolovani imenși, cu o masă totală estimată la 100 de tone.

Zona în care s-a produs prăbușirea se află în apropierea intrării. Nu au fost afectate grav echipările aflate în subteran, înregistrându-se câteva avarii minore la una dintre scările de acces în interiorul peșterii. Impactul prăbușirii blocurilor de piatră a fost uriaș, galeria respectivă modificându-și aproape complet forma pe o distanță de aproximativ 60 de metri. Masa de prăbușiri a dus la reducerea cu până la jumătate a secțiunii galeriei.

Două dintre detriturile prăbușite sunt de dimensiunile unei camionete. Grupul de speologi care s-a aflat foarte aproape de momentul prăbușirii tavanului a fost compus din cercetători științifici de la Institutul de Speologie Emil Racoviță din București, sub conducerea custodelui, având ca obiective măsurători de climatologie și hidrologie, în vederea realizării proiectului "Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară și ariei protejate de interes național Peștera Tăușoare”, derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

S-a procedat la marcarea pe hartă a modificărilor de natură morfologică produse de prăbușire și s-au efectuat observații în vederea stabilirii efectelor pe care acest eveniment l- a avut asupra coloniilor de lilieci aflați în hibernare. După depășirea conului de prăbușiri s-a continuat activitatea speologică programată, care a durat nouă ore în subteran și patru ore în suprateranul peșterii. Aceste prăbușiri se datorează unui fenomen care se manifestă în special primăvara, numit gelifracționare, în zona ventriculară a peșterii, acolo unde apele infiltrate îngheață în fisuri.

Cu toate acestea, nu au mai fost consemnate în literatura de specialitate prăbușiri de asemenea anvergură, ele producându-se la distanțe de sute sau mii de ani. Unele sisteme cavernicole au fost deschise prin aceste prăbușiri, iar altele au fost obturate pentru totdeauna. Probabilitatea ca acest fenomen să fie surprins direct este foarte redusă pentru un speolog.

Printre observațiile rare care s-au făcut la fața locului a fost și constatarea mirosului de piatră arsă, produs prin enormele forțe de frecare dintre detriturile aflate în impact cu podeaua peșterii. Din motive de siguranță, custodele peșterii a decis suspendarea pentru o perioadă nedeterminată a oricăror activități în subteranul peșterii.

În funcție de evoluția infiltrațiilor și stabilizarea prăbușirilor vor fi reluate activitățile de natură științifică, speologic-explorativă și didactică din această arie protejată. În urma acestui eveniment vor fi necesare reamenajări suplimentare, constând în trasarea unei noi poteci speologice, instalarea de mâini curente și de scări de acces, îndepărtarea masei de prăbușiri aflate în echilibru precar.

Custode peșteră, Crin Triandafil Theodorescu

3161 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro