Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  151 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Laboratorul de biologie din CNAM

15/05/2012 08:20:46  
În cadrul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” laboratorul de biologie a avut două locaţii. Nu se ştie exact momentul în care a fost fondat, dar până în anul 2000 laboratorul de biologie îşi avea locaţia în corpul actualului CDI şi era organizat în trei săli: o sală de curs, o sală de microscopie şi cabinetul profesorilor de specialitate.

Până în anul 1964 laboratorul nu dispunea decât de materiale didactice pentru clasele V-VIII, având ca profesor pe profesoara Viorica Pop. Odată întemeiat ciclul liceal, materialul didactic necesar claselor liceale trebuia confecţionat. S-a început cu crearea “materialelor intuitive”- planşe, o parte dintre acestea fiind un rezultat al muncii cot la cot dintre elevi şi profesori.

În primă fază directorul David Gălăţeanu, împreună cu laboranta Elena Ţăgănel (în ziua de azi avocat) au avut un rol important, ajutând prin furnizarea materialelor precum cartoane şi lipici, apoi Ministerul Educaţiei a contribuit cu planşe şi (în anul 1966) cu microscoape şi truse de disecţie. Odată cu creşterea numărului de materiale didactice, planşele au fost organizate în planşe de anatomie, zoologie, botanică şi genetică.

Până în anul 1990 laboratorul a dispus de laborantă: în 1964-1965 Elena Ţăgănel, iar din 1965 până în anul 1990 Maria Oprescu. Rolul laborantei era ca, la indicaţiile profesorilor, să organizeze materialele astfel încât să poate fi găsite în timp util şi să coincidă cu profilul materiilor conform programei şi să întreţină materialele, să pregătească ustensilele (trusa de disecţie, microscopul etc.) şi să obţină materialele biologice necesare experimentelor.

În laborator toate cele trei camere dispuneau de dulapuri cu vitrine dintre care două erau cu materiale pentru anatomie, iar trei pentru zoologie: suporturi de planşe şi o masă pe care erau aşezate animale împăiate. Majoritatea materialelor didactice au fost procurate în timp, prin eforturi susţinute de către profesori, prin relaţii sau prin ajutor de la anumite cunoştinţe şi prin mici ajutoare de la Grădina Botanică din Cluj.

Profesoarele Giurgea Leontina şi Băcanu Otilia de-a lungul carierei profesionale au avut elevi care au ajuns la faza naţională. La olimpiadele de biologie-anatomie participau elevii care doreau să dea admitere la medicină, iar cei care doreau să dea la farmacie participau la olimpiada de biologie-genetică.

În anii 1973-1974 trecerea la profil industrial implică creşterea numărului de clase şi apariţia claselor zburătoare. Numărul orelor de biologie s-a redus de la două la una, iar într-un an nu s-a mai făcut chiar deloc anatomie – efectul: faptul că elevii învăţau singuri anatomia sau participau la cursurile de după-masă organizate de profesorii de biologie din acea perioadă.

Din anul 2000 şi până în prezent, dar mai ales după terminarea renovării liceului, Laboratorul de Biologie şi-a găsit găzduirea în sala A9, sală situată în beciul Colegiului Naţional „Andrei-Mureşanu”.

 

Surse: Oltiţa Curtuiuş şi Leontina Giurgea

Isaac Cauni,

reporter la ziarul CNAM online

7893 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro