Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  33 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Învăţământul primar de la CNAM

22/05/2012 14:25:05  
Învăţământul primar de la „Colegiul Naţional Andrei Mureşanu”, a crescut, s-a dezvoltat şi s-a modernizat de-a lungul timpului, ajungând astăzi la cele mai înalte standarde.

Clasele primare au fost prezente în permanenţă încă de la înfiinţare, ca şcoală, a actualei instituţii de învăţământ. La început a fost o şcoală cu număr redus de elevi care s-a dezvoltat odată cu oraşul.

Un martor al acelor timpuri este dr. dr. Ana Tătar, care poate să relateze cum era şcoala de altădată. Elevă a clasei întâi în 1934, aceasta mărturisește: „nu mai pot să-mi amintesc prea bine, dar ştiu că noi învăţam din mers şi nu trebuia, acasă, să ne preocupe ce să învăţăm pentru ziua următoare… Scriam cu toc şi cu peniţă cu cerneală şi am pus mare accent pe scrierea frumoasă şi pe ortografie“. În opinia sa şcoala de altădată era plăcută de către elevi care învăţau cu drag.

Ana Tătar afirmă că în zilele de sărbătoare „mergeam, copiii, la biserică, cu doamna învăţătoare şi se făcea o slujbă de o oră pentru elevi“, ceea ce demonstrează faptul că se punea accent pe educaţia religioasă a elevilor.

Învăţământul primar a crescut, s-a dezvoltat şi s-a modernizat de-a lungul timpului astfel că, în anul 2001, a fost înfiinţată prima clasă alternativă “step by step”. Smaranda Florean a adus acest nou sistem în şcoală, „Andrei Mureşanu” alături Şcoala Generală nr. 6 fiind primele din judeţ care au aplicat această alternativă. Smaranda Florean a mărturisit că "a fost o provocare pentru noi, deoarece implica învăţământul modern"

Dacă înainte se punea accent pe individualitate, acum se pune accent pe munca în echipă. Elevii de atunci aveau surse puţine de informare, iar acum copiii vin cu informaţii noi care fac ca învăţătorii să îşi reînnoiască mereu cunoștinţele şi să fie la curent cu ultimele ştiri. Asemănarea dintre trecut şi prezent este faptul că, elevilor le place această alternativă şi sunt dornici de a învăţa şi de cunoaşte cât mai multe.

Şcoala de altădată a rămas la fel de primitoare, cu învăţători la fel de pregătiţi, singura diferenţă fiind faptul că acum idealul omenesc este altul, iar copiii de altădată predau în locul celor care le-au fost cândva învăţători.

 

Surse: Smaranda Florean, Matei Irina, Ana Moţoc, Chirilă Eleonora,

Daiana Natalia Cojoc

Reporter la ziarul CNAMonline

10081 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro