Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  123 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Imaginea Colegiului Naţional “Andrei Mureşanu” reflectată în presa bistriţeană

29/04/2012 09:16:17  
Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” şi-a creat de-a lungul anilor o reputaţie bine-cunoscută, iar dupa articlolele mentionate mai jos, veţi observa cum încă de la începutul înfinţării acestei unităţi de învăţământ presa a scris doar cuvinte de laudă atât despre elevi cât si despre profesori.

Despre această şcoală cu prestigiu avem informaţii încă din anul 1928, un prim articol ne demonstreaza cum liceul şi-a câştigat statutul de şcoală cu prestigiu prin lucruri mici, întâi îndemânarea profesorilor de a-i face pe copii să înveţe, apoi micile spectacole, serbări, înfiinţarea unui cor care a adus multe distincţii, numeroase diplome şi medalii, etc.

Un articol are ca subiect încheierea anului şcolar și exprimă într-un mod foarte direct performanţele elevilor și strădania profesorilor: “Şcoala primară de stat „Andrei Mureșianu” din oraşul nostru şi-a ţinut serbarea de încheiere a anului şcolar în ziua de 24 iunie în asistenţa Corpului Didactic, al elevilor şi al unui public numeros. După un program select cu declamări şi coruri, executate de elevi cu multă pricepere, directorul I. Costea expune asistenţilor, în linii generale toată activitatea desfăşurată în anul şcolar încheiat, mulţumind totodată tuturor acelora care au dovedit un interes viu faţă de şcoală, ajutând astfel pe învăţători să îşi desăvârşească opera lor de luminare sufletească a acestora, cari, ca mâine, vor întări şi împrospăta cu puteri noi societatea României întregite

Ne putem mândri înca de pe atunci cu un adevărat renume: „Totul spunea că elevii au muncit cu sârguinţă în cursul anului, iar învaţătorii şi-au făcut pe deplin datoria lor de învăţători”. Nu aş fi putut găsi o încheiere mai bună ca aceasta: „Remarcăm cu plăcere că şcoala primară a statului din Bistriţa a ştiut să ţină piept activităţii celorlalte institutii culturale streine cu acelaş grad, din localitate iar în privinţă progresului realizat după răsboiu încoace este întâia şcoală primară din judeţ!

Un alt articol care merită citit vorbeşte depre cum elevii şcolii primare de stat nu erau doar buni la învăţătura, erau şi foarte buni la suflet, aceştia au organizat o serbare de Crăciun, în iarna anului 1928, pentru a ajuta copii săraci: Şcoala primară de stat a organizat azi (Sâmbătă) in sala Gewerbeverein o productie şcolară în legătură cu sărbătoarea pomului de Crăciun în folosul copiilor săraci. Programul bine compus, constând din cântece, declamări şi o ferrie naţională, a fost foarte bine reuşit. La sfarşit s-au distribuit copiilor săraci o multime de daruri. Şi cu această ocazie am putut vedea că întreg corpul didactic de la şcoala primară din loc, munceşte cu dragoste si râvnă la desvoltarea culturală a generţiei de mâine. La sfârşitul programului s-au împarţit o mulţime de daruri copiilor săraci, ca: ghete, stofe, ciorapi în valoare de peste 300.00 lei. Totul ne-a lăsat impresia că la această şcoală se munceşte cu multă dragoste iar corpul didactic este la înălţime.

Alt mod prin care elevii Şcolii primare urbane de stat de atunci învăţau erau excursiile (mult mai reduse decât în ziua de azi), o astfel de excursie la Ocna-Dejului a fost foarte bine-primită de elevii însetaţi de cunoaştere care vroiau să vadă şi alte locuri din ţară şi erau entuziasmaţi când aveau parte de o asemenea excursie, care azi este un eveniment obişnuit dar care atunci avea un impact major asupra elevilor: Corpul didactic de la şcoala primară urbană de stat „Andrei Muresianu” a făcut în ziua de 7 Noiembrie o excursiune cu elevii şi elevele cursului superior conduşi de domnul director I.Costea, inst. Nicolae Stancu, d-na căpitan Puşcariu şi d-şoara A.Rebreanu-institutoare, la Ocna-Dejului unde au vizitat salinele din localitate. Excursioniştii au plecat în camioane la Dej, unde au fost primiţi în mod foarte placut de Revizorul şcolar. Excursiunea a fost mult edificatoare pentru elevi, cari au prea putină ocaziunea a se deplasa în locuri necunoscute, mai ales in timpurile de azi, când scumpetea e atât de excesivă.

Un merit considerabil în crearea unei repuţatii care să dăinuie mult timp l-au avut elevii care făceau parte din corul şcolii, care au încantat publicul bistriţean de nenumărate ori prin reprezentaţiile lor şi au adus multe premii şi cuvinte de laudă şcolii si profesorilor care i-au instruit: Societatea corala “Iacob Mureşanu” a dat în data de 24 martie 1930 la ora 9 seara în sala Gewerbeverein, un mare concert, urmat de comedia „Chiriasul”. De astădata publicul românesc bistriţean a putut să asiste la cel mai reuşit concert al societăţii corale, presidată cu multă însufleţire de domnul Dr. Iulian organizat şi închegat cu elemente valoroase şi pricepute , formând un ansamblu disciplinat. Prin concertul de săptămâna aceasta tineretul nostru muzical, care a dovedit multă însufletire pentru arta muzicii româneşti, a câstigat simpatia şi excepţionala apreciere a publicului bistriţean. S-au interpretat piesele: „Trubadurul”, „Faust”, „Mama lui Stefan cel Mare” etc.

Alte activităţi care au făcut ca şcoala să fie un loc mult mai primitor au fost zilele de celebrare a diferitelor evenimente: Ziua de 16 Octomvrie 1935 , în care Majestatea Sa Regele Carol II implinit 42 de ani, a fost sărbătorită şi la Şcoala primară „Andrei Mureşanu”. Un alt articol descrie o serată artistică foarte bine reuşită: Elevele şcolii primare de stat, instruite fiind de corpul didactic, au jucat: „Legenda Florii Soarelui”, au dansat, a fost prezent şi corul şcolii. Serata a fost bine vizitată şi prin această producţie şcoala a dat dovadă că înaintează pe cale culturală.

Aşadar, Colegiul National „Andrei Mureşanu” are un trecut semnificativ, mii de copii au fost instruiţi aici de-a lungul anilor, au avut parte de momente deosebite alături de colegi şi de profesori, au învăţat şi au luat premii care păstrează încă amintirea acelor vremuri demult apuse.

Sursa: Ziarul Săptămâna, Anii 1928-1935-Arhivele statului.

Cristiana Chiuzan,

Reporter de liceu la ziarul CNAMonline.

8362 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro