Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  14 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: CNAM în stilul anilor 40

02/05/2012 07:00:24  
Prima jumătate a anilor 40 a fost dominată de al Doilea Război Mondial, perioadă grea pentru bistriţenii care trăiau cu spaima percheziţiilor. Viaţa oraşului împânzit de soldaţi germani şi unguri era paralizată, oamenii adăpostindu-se noaptea şi o parte din zi în pivniţe. Frica de apropierea unui nou atac se simţea mai ales la bubuiturile tunurilor

Context

Informaţia ajungea la oameni prin intermediul radioului şi a cinematografului din oraş, unde rulau jurnale de actualităţi înaintea începerii filmelor. Abia la sfârşitul anului 44 situaţia politică a devenit favorabilă, viaţa normalizându-se, iar şcolile şi-au deschis porţile.

Gimnaziul unguresc cu limba de predare română

Pe plan cultural, în această zonă totul se concentra în familie asupra studiului şi a dezvoltării intelectuale şi culturale. Şcoala oferea sprijinul necesar îndeplinirii acestor condiţii, iar organizaţia tinerilor era Străjeria.

Ana Tătar îşi aminteşte că uniforma de străjer era obligatorie, iar în zilele de sărbătoare naţională se mergea la defilare pe actualul pietonal... Era o mândrie pentru elevii de atunci să fie văzuţi de oamenii din oraş la paradă. Învăţământul obligatoriu cuprindea 7 clase.

Actualul Colegiu Naţional „Andrei Mureşanu” devenise în 1942 gimnaziu unguresc cu limbă de predare română, având în fiecare zi o oră de predare în limba maghiară. Alcătuit din naţii cu mentalităţi diferite, elevii au învăţat să trăiască în pace şi comuniune. Elevii se orientau după ceasul din turnul bisericii să vină la şcoală.

Profesorii erau severi şi aplicau pedepse drastice. Cuvântul era cuvânt mai presus de orice, respectul şi onoarea fiind la loc de cinste. Elevii trebuiau să înveţe la toate materiile pentru rezultate bune, fără să accentueze anumite materii sau să neglijeze altele. Ei nu scăpau de supraveghere nici în afara şcolii, respectau reguli de comportament şi învăţau astfel să fie cinstiţi şi oneşti.

Întreaga şcoală participa la evenimentele politice. La serbarea muncitorească, copiii însoţiţi de profesori erau încolonaţi şi purtau steaguri româneşti şi sovietice, mărşăluind spre stadionul municipal, unde aveau loc evenimentele importante. Balul de primire a armatei sau a oficialilor, defilările făceau parte din programul elevilor.

Bacalaureatul elevilor de la „Andrei Mureşanu” s-a dat, imediat după război la Năsăud, unde, din raţiuni economice, se adunau mai multe şcoli cu absolvenţii lor.

Serbările şcolare erau pregătite din timp, organizarea lor având o mare importanţă pentru profesori, elevi, dar şi părinţi. La acestea se cânta, se interpretau poezii, se jucau scenete, totul în armonie. Locul desfăşurării lor era curtea şcolii, iar oamenii erau gătiţi, îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele purtând costumul popular. Serbarea de încheiere a anului şcolar era una importantă, la care premianţii primeau cărţi drept premiu. După terminarea programului se organiza balul cu orchestră şi dansatori.

Învăţământul juca un rol important în viaţa socială a anilor 40 şi îmbina utilul cu plăcutul.

 

Sursă: “OAMENI ŞI UMBRE. Poveşti adevărate” de Ana Spătaru, vol.I şi II, Ed. Clusium, Cluj-Napopca, 2005

Zdrobău Andreea

Reporter de liceu la ziarul CNAMonline

5022 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro