Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  85 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Anul 1912

28/04/2012 07:05:09  
Anul 1912 marchează un început pentru şcoala care astăzi se numeşte Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”. Interesant de remarcat este contextul atât la nivel şcolar cât şi la nivel social al anului în care a fost construit acest edificiu.

Terminată în 1912, pe data de 25 mai, până la terminarea Primului Război Mondial din anul 1918, şcoala nu era încă întăbulată, întăbularea oficială având loc abia în anul 1992.

Conform memoriilor lui Alexandru Moldovan în vara anului 1912, la o lună după deschiderea oficială a Şcolii primare de Stat, astăzi Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, oraşul nu mai avea caracterul său săsăesc de odinioară, anul 1912 reprezentând începutul perioadei de maghiarizare a judeţului. Cu toate acestea, sfera în care se mai păstra ceva din zilele de glorie ale administraţiei săseşti era viaţa economică. Astfel, aproape toate magazinele erau săseşti: restaurantele, cofetăriile şi atelierele de meseriaşi. Meşteşugurile care păstrau încă o parte din atmosfera săsească erau prelucrarea lemnului, fierăritul, prelucrarea pieilor şi blănii şi industria casnică textilă.

Evreii îşi fac de asemenea simţită prezenţa în conducerea oraşului, lucru care îşi pune amprenta supra comerţului bistriţean. O dovadă a implicării economice a evreilor sunt magazinele Kallus şi Klein care erau magazine en gros şi Halberg, magazin pentru desfacerea petrolului.

Populaţia săsească, chiar şi în perioada maghiarizării se delecta în zilele de duminică cu reuniuni de cânt, muzică, sport, patinaj şi festivaluri spectaculoase după modelul vienez cu focuri de artificii, lampioane, cetăţi de gheaţă şi muzică militară.

După cum se consemna în numărul 5 al Revistei „Bistriţa”, pe pagina unu, la capitolul „Societate”, atmosfera începutului de secol XX portretiza o societate cu suişuri şi coborâşuri după cum e şi cazul unui fost moşier din Borgo-Prund: „Pe uliţa Plugarilor sunt deschise numai bolzile şi geschaftele jidovineşti. Înaintea acestora, Uşer Nicolae, fost moşier din Borgo-Prund, îşi întinde pălăria în care nimenea nu aruncă însă nici un gologan.

Tot în anul 1912, odată cu terminarea construcţiei Şcolii primare de stat, a fost terminată şi construcţia apeductului, începută în anul 1906. În acelaşi an, în localitatea Blăjenii de Jos se năştea marele teolog profesor doctor Ioan Zăgrean. Un alt eveniment important pentru scriitorii vremii a fost întâlnirea dintre dramaturgul I.L Caragiale şi poetul George Coşbuc, întâlnire ce a avut loc în oraşul apelor termale, Sângeorz Băi.

În concluzie, anul 1912 esrte anul de naştere a şcolii care azi este Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, an care este gravat tot mai adânc în istoria culturală şi în procesul de educare a generaţiilor.

Cauni Isaak,

Reporter de liceu la CNAMonline

Surse:

http://www.admitereliceu.ro/school/show/id/6001 http://www.inbistrita.ro/istoric/cetatea_bistritei.php

Copie după memoriile lui Alexandru Moldovan in custodia Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. http//ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Argintarului

6522 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro