Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  110 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTILE DE LA ANDREI: Anii 70 la „Andrei Mureşanu”

05/05/2012 13:00:55  
În anii 70 liceul „Andrei Mureşanu” a cunoscut numeroase modificări. Acesta s-a extins prin construirea sălii de sport, a internatului şi prin pavarea curţii cu zgură. Un eveniment nefericit, dar important, a fost inundaţia care a devastat tot ce găsea în cale.

În anul 1970 Bistriţa a fost lovită de una dintre cele mai mari viituri. „Precipitaţiile medii din perioada ianuarie-aprilie 1970, au depăşit 93 ş/m2, iar pătura de zăpadă formată la 1 mai în munţi, la peste 1000 m altitudine, s-a topit toată în perioada 5-13 mai. Ploile abundente au culminat în zilele de 12-13 mai, când în decurs de 2 zile s-au înregistrat ploi de 80-180 mm.”

Elevii au ajutat la degajarea zonelor sinistrate, prestând mai multe zile de muncă voluntară în folosul comunităţii. Deşi contextul nu era favorabil, în anul 1970 s-a realizat încălzirea centrală pe motorină a şcolii. Cel care a avut iniţiativa a fost domnul director David Gălăţeanu: „el s-a dus la Cluj şi a adus aprobări, bani şi s-a apucat de lucru, la calorifere, la subsol, s-a făcut punctul termic care funcţiona cu motorină atunci” mărturiseşte Veturia Rauca, administratorul patrimoniu al şcolii. A fost una dintre primele centrale pe motorină din oraş.

O altă realizare, tot din anul 70 a fost amenajarea curţii liceului cu zgură roşie adusă de la Romuli.

În 1971 “Liceul nr. 2” reprimeşte, după 31 de ani, numele de „Andrei Mureşanu”, devenit în 1978 Liceul industrial „Andrei Mureşanu” Bistriţa.

Din cauză că numărul elevilor era într-o continuă ascensiune s-a hotărât construirea unui internat. Cu ajutorul elevilor, supravegheaţi de către profesori, s-a realizat construcţia. Băieţii trebuia să care cu tărgi sau roabe materialele de la maşini la locul unde se construia clădirea, iar fetele se ocupau de curăţenia interiorului şi exteriorului construcţiei. Construcţia internatului a început în 1975 şi la 01 octombrie 1976, a fost dat spre utilizare având capacitatea de a găzdui 216 elevi - fiecare cameră având câte 8 locuri - şi o cantină.

În 1974 s-a mai realizat şi schiţa actualei “Săli mari“ de sport dar nu a fost concretizat nimic, urmând ca abia în 1975 să înceapă construirea acesteia. Aceasta s-a construit deoarece oraşul avea puţine săli de sport. “Prima dată au avut şcoala sportivă, în parc, unde era sala liceului Rebreanu” îşi aminteşte un fost profesor.

În anul 1978 directorul se mută din incinta şcolii, desfiinţându-se apartamentul acestuia. „Domnul Gălăţan avusese locuinţa în incinta liceului, dormitorul înspre bulevard, bucătăria spre curtea liceului şi funcţionase ca un adevărat observator. Intrarea era pe sub poartă dar dânsul trăia tot timpul în şcoală, era tot timpul în pulsul şcolii, îl simţea tot timpul, el nu ieşea din viaţa şcolii, deci şcoala făcea parte din viaţa cotidiană a lui”.

Transformările anilor 70 aveau să fie începutul altor transformări pe care avea să le suporte instituţia care astăzi poartă numele de Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”.

Daiana Natalia Cojoc,

Reporter la ziarul CNAMonline

 

Sursa: mărturiile foştilor elevi şi profesori: Ioan Lumperdean, Veturia Rauca, Dumitru Neagoş

http://www.scritube.com/geografie/turism/LUCRARE-DE-DIPLOMA-GEOGRAFIA-T132911224.php

11781 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro