Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  17 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEŞTI DIN SAT: Robi

23/10/2016 13:21:34 Nadia URIAN  
În local, muzica răsuna zgomotos. Ca la nuntă. Ce noutate pentru mine, să văd copii de trei, patru sau cinci ani printre nuntași! Poate, nu înțeleg eu…

La ușa de la intrare mă întâlnesc cu un băiețel de patru-cinci anișori, frumușel–foc, tuns scurt, cu un ten alb, în contrast cu negrul intens al părului lucios, cu buzele roșii, ca focul.

- Ce faci, pitic? îl întreb eu, oprindu-l din fugă, pe scări.

- „Ai latat!”, „ai latat!”, îmi zice privindu-mă fix în ochi, încercând să mă convingă de asta. Fruntea îi era plină de transpirație.

- Ce am ratat, mă?

- „Ai latat” muzica! N-ai auzit? Și „giocu” l-ai „latat”!

Mă uit la el și-mi vine să-l strâng în brațe. Era atât de ocupat cu tot ce se întămpla, urca scările grăbit, se oprea, aștepta parcă pe cineva… încât era transpirat tot.

- Ce zici, măi Robi? îl întreabă bunica, ajungându-l din urmă.

- Zice că am ratat jocul și bine zice. Jocul „Pinguinul”. Sunteți bunica lui Robi?

- Nu, doamnă, sunt mama lui. Mama adoptivă. Nu mă înroșesc, că n-am de ce…

După chip, femeia părea să-i fie mai degrabă bunică și nu mamă. Picioarele umflate abia o ajutau să se țină după copil. În clipa aceea, Robert fuge și o cuprinde de după gât pe mami, cu amândouă mâinile, sufocând-o, parcă.

- Robi, îi spui doamnei rugăciunea care-ți place, cel mai mult?

- Da! „Dă-ne, Doamne-o ploaie, mândră şi curată, Să nu steie mâini'și-alaltă'!”

Mă uit la el şi nu pricep.

- Auzi, doamnă, eram la solariu, că ne ocupăm de zarzavaturi și ce vedem? Deasupra, niște nori grei, ca de plumb. Ziceai că-i sfârșitul lumii. Tatăl său se uită în sus, îngrijorat și se roagă „Doamne, dă-o, Doamne, curată, da' nu cu gheață, că-i vai de plantele noastre!”. Apoi adaugă rugăciunea asta. Robi, atâta o fost de impresionat, că de atunci, mereu o spune! Îl vezi, doamnă? Îl vezi? L-am luat în plasament de la două luni. Atâta o fost de mic, numa' cât un cucuruz! Nici nu știu cum am avut curaj! L-am crescut, ca pe copilul meu. Mai am și o fetiță, luată tot așa! Dar, nu-i ca Robi! El e sufletul nostru!... E… nu știu să vă spun ce înseamnă!

Femeia își ține cu greu lacrimile.

- Dar dumneavoastră aveți copii? Ai dumneavoastră…

- Am, doamnă, am da-s însurați. N-au copii încă, da' or ave'! Îs plecați cu serviciul… Îs departe… În lumea largă… Îl vezi, aesta ne-a da un pahar cu apă la bătrânețe, că ai noștri nu-s cu noi! Vrem să-l înfiem: Gata! Îi a' nostru! A mânca și el o bucată de pâine, pe lângă noi și a trăi! Cum să-l dau, doamnă? Cum să mi-l ia? O venit niște domni mari. O venit să mi-l ducă. Da, nu i-am lăsat... Le-am spus că eu ajung până la București și tot nu mă las! M-aş strâca de cap, fără el!

- Robi, puiul mamei, hai!

Mama îl ia de mână și-l duce la masă. Robi o urmează cuminte, acolo unde doi ochi îngrijorați îi caută pe fugarii dispăruți. Sunt ochii tatălui, care-i face loc lui Robi, pe scaunul de alături și-l așază, ca pe un om în toată firea. Locul lui e locul lui! Între tati și mami. De pe acuma… Tati al lui și mami a lui nu vor fi bunici, ca vârstă, ci părinți, ca suflet. Iar el le va fi o binecuvântare, la vreme de neputință, când cei mari vor veni acasă doar atunci când vor putea.

El va rămâne stâlpul familiei! Își trage năsucul, hotărât și se așază pe scaun, lângă masă, privind-o în ochi pe… mama. „Sunt cuminte!”, „Sunt!”, asta ar vrea să spună. Iar mamei îi răsună în urechi rugăciunea bunicii ei:

O, iartă-mi, te rog, Domne, atâtea rugăciuni,

Prin care-ți cer doar pâine și pază și minuni!

Să înțeleg că felul cel bun de-a mă ruga

E să-mi doresc ca-n toate

Să fie voia Ta!

FOTO: Maieru Ca Altădată - Facebook 

4525 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro