Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  47 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEȘTI DIN SAT: Excursia

19/11/2017 13:20:18 Nadia URIAN  
Cine nu-și dorește să plece într-o excursie? Și acum, și mai demult. Și, oricând… Dar o excursie pe vremea lui Ceaușescu, cu propria mașina? Printr-un colț de țară? Cât de mic! Ce-ți poate trece prin cap? Ție sau poate unui grup de prieteni? Așa da! Unul, desigur, era proprietarul mașinii. Da, el avea mașina. Câți erau ca el? Nu mulți..!

Ceilalți, câți vor încăpea în ea, se vor îngriji cu toții de benzină. Da, benzina era mai greu de procurat decât multe altele, căci nevoi erau multe și n-aveai de unde să o găsești. Aveai dreptul să cumperi puțină și să circuli doar cum ți se dădea voie. Cu numere cu soț sau fără, după planificarea făcută, pentru zilele de duminică. De aceea, benzina era la fel de prețioasă ca mașina.

Planul plecării trebuia făcut cu aproape un an înainte. Eheeei! Multe puteai dori, dar… Uite că până la urmă, se poate…! Încet-încet, până în momentul plecării, toate sunt pregătite. Toate. Ca la carte.

Cu mici, cu mari... zece la număr. Câți? Zece. Da. Cinci mari și restul… mici. Să-i ții în brațe și… unul, între scaune, în picioare.

- Mamiii, unde plecăm? întreabă Raluca.

- În excursie, tu copilă! În excursie!

Cu sacoșe, mâncare, butelie mică, pentru încălzit lăpticul, haine, scutece, oliță etc. Prima oprire era pentru aprovizionare, la o Alimentară unde lucra o verișoară, în primul mare oraș. Cine ar fi zis că nu se mai găsea câte puțin, din ce era necesar? Câte puțin!

Opriți în parcare, traversează, rezolvă una–alta, se întorc, urcă în mașină și... dau să plece..

- Doamne, copila! Unde-i copila? Unde a rămas?

Sar cu toții, o strigă, se uită, o caută. Unde a rămas? Era cu ei… O caută. Traversează… Uite-o! Da! Fetița stătea lângă semaforul din colțul străzii, cu brațul înțepenit pe bară metalică a acestuia, legănându-se, privind mirată și nicidecum speriată.

Atâta lume! Grăbită! Așteptă, liniștită. Ce?

- Tu, copilă, tu! Ce faci? Mă omori, cu zile!

Fetița de nici patru ani, cu ochii migdalați și buzele strânse, se desprinde liniștită de bară și vine spre mama ei.

- Maaami! Unde-ai fooost?

Excursia continuă. Soarele-i sus. Căldură. Sete. Foame. Oboseală. Trebuie să oprescă. Nici cei mari nu mai rezistă. Foamea îi anunță că trebuie să caute prin sacoșe. Dar cei mici? Se coboară butelia, se încălzește lăpticul. Mănâncă. Da, e pace, pentru toată lumea, acum.

Drumul se poate continua. Nu foarte mult, căci seara se apropie. Bucuria îi cuprindea, doar privind prin fereastra mașinii și admirând. Printre atâtea capete…

Seara se lăsa și trebuia căutat loc de popas. Unde? Au auzit ei că pe aici… Da, aici se poate înnopta. Coboară șoferul. Nu uită să ia și o mică atenție, pentru doamna de la Hotel… Nu, nu-i mare lucru, dar ajută. Așa e lumea!

Se interesează. Da, se poate. Da, doar cazarea. Restul, e problema fiecăruia.

- Câte camere, doriți? Două, nu? Patru, cinci, câți sunteți?

- Nu, doamnă! Trei camere! Zece suntem!

- Cum, zece, măi oameni? Da' unde ați încăput atâția, Doamne iartă-mă?

Unde nu încep să coboare din Dacie, zece oameni. Unul câte unul. Pe rând…

- Mai sunteți? Unde ați încăput atâția, oameni buni? Așa ceva n-am mai văzut!

A doua zi, traseul continuă.

- Se termină laptele, la copii. Ce facem? Li-i foame!

- Ne descurcăm, n-avea frică!

Coboară unul dintre tăticii copiilor. Undeva, la marginea drumului zăresc un cioban care-și păștea văcuțele și câteva capre. Tărguiesc ei laptele, înainte de a începe să-l mulgă omul, îl plătesc și mai merg o vreme, până ajung într-un loc larg, deschis, numai bun de instalat… tabăra.

Tabăra de gospodărire. Cu pături, cu vase, cu loc de joacă pentru copii, cu... Primul gând al mămicilor a fost să pună la fiert laptele, pentru cei mici și să le schimbe scutecele. Urma apoi spălarea lor în apa luată în lighean, din pârâul din apropiere. Întinse la soare, scutecele se zvăntă repede. Pe gardul de lângă drum, puțin dosite… Totuși, se vedeau. Ce să facă? Circulație, nu multă, dar pe cine încurcă?

- Domnu', ce vindeți? Brânză?

- Nuuuu! De ce?

- Văd întinse pânzele, strecurătoare…[din tifon].

La așa cevaaa, nimeni nu se putea aștepta! Pleacă mai departe. În orașul vecin, vizitează tot ce se poate și fac pauză de un suc, la o Cofetărie.

- Cine-i cuminte, primește suc! Ia să văd! Cui îi place? Uite, hai, gustă, Raluca! Gustă!, îi zice mama.

Fetița bea o gură, încă una, se uită la paharele celorlalți și cere mamei, întinzând paharul:

- Mami, eu mai vreau Gustă! Mai vreau!

Se plimbă apoi cu bărcuțele, pe apele lacului din parcul orașului. Frumos! Când vor mai vedea ei asta? Cei mici înțeleg, atât cât pot! Ce frumos! Numai că acum e momentul întoarcerii acasă. Pe alt traseu, mai scurt. Cu bagajul în mâini și în… suflet. Un copil plânge, altul cere, altul strigă.

- Stați măi, să plătesc parcarea și plecăm!, strigă mămica fetiței. Plecăm îndată!

Femeia plătește și toată lumea e împăcată. Mulțumită. Încărcată cu bucurie și mulțumire. Drumul continuă. Mult, puțin… cu dor de o pauză de o… țigară.

- Femeie, eu trebuie să cobor, să-mi iau un pachet de țigări! Nu mai am!

- Bineee! În clipa aceea, femeia își dă seama că gentuța cu banii nu e nicăieri.

- Banii! Nu-i găsesc! Unde mi-i gentuța? Toata lumea caută paguba. Niciunde…

- Oooof! Cred că știu! Am lăsat-o…!

Da, pe capota mașinii din parcare. Mașina parcată lângă a noastră… Vai!!! Toți banii sunt acolo! În cea mai mare grabă, cei zece se întorc să găsescă… Cum? Fără bani? Să călătorescă? N-au nici bani de drum, de întoarcere… Culmeaaa! Mașina parcată e tot acolo! N-a plecat. Se mai plimbă cu bărcuțele și ei…! Iar gentuța, la locul ei…, acolo unde o lăsase femeia.

- Așa cevaaa! Cum să poți crede? Chiar! Ia și numără-i! Banii, toți, neatinși!

- Măi, și nu a fost niciun…Țepeș! Extraordinar!

Trag cu toții aer în piept și continuă drumul spre casă. A fost ceva obositor, a fost ceva, altceva, ce nu mulți din sat pot să-și permită. O excursie? Ajung acasă, împachetați în spațiul strâmt al mașinii, dar cu bucuria că au făcut ceva ce alții n-au reușit… O excursie de neuitat!

- V-ați întors din excursie? Cum a fost? Ați făcut poze? Să ne arătați și nouă!

De undeva, din spatele lor, se aude vocea Ralucăi, fetița de nici patru ani, curioasă și ea să afle răspunsul la întrebarea ei:

- Mamă, unde-i excursia, mami? Eu vreau excursie!

 

Foto @ Ziare.com

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro