Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  52 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEȘTI DIN SAT: Dăscălița dăscălițelor

12/06/2016 13:00:25 Nadia URIAN  
Aşa m-am gândit să mă adresez şi aici, prin acest articol, dragei noastre doamne dirigintă, profesor Ursu Maria. Am aşteptat mult această ocazie şi mă bucur că a apărut acum. De fapt, ne bucurăm, pentru că exprim aici, în scris, nu doar sentimentele mele, ci ale multor generaţii, cărora le-aţi fost profesor şi diriginte.

Da. Generaţii de învăţătoare cărora dumneavoastră le-aţi fost nu doar profesoară de psihopedagogie, practică pedagogică, nu doar dirigintă.

Nu, dumnevoastră aţi fost Dăscăliţa Dăscăliţelor. Şi asta înseamnă ENORM! Înseamnă ceva ce nu poate înţelege decât un absolvent al Liceului Pedagogic. Doar ele sau ei pot să redea felul bun în care i-aţi format. Au încercat să vă imite, copiind modelul de dascăl complet ce aţi fost şi sunteţi!

De ce spun asta? Pentru că şi azi, în anii de repaus, îndrumaţi din umbră, părinteşte poate, împrumutând cărţi şi sfătuindu-i pe cei care vă caută. Au vrut să copieze seriozitatea, profesionalismul, căutarea şi aplicarea, obiectivitatea şi corectitudinea, căldura şi exigenţa în tot ce înseamnă meseria de DASCĂL.

Aţi fost şi aţi rămas unul dintre pilonii de bază ai învăţământului năsăudean, în cadrul căruia v-aţi luat pe umeri cea mai grea sarcină: aceea de a forma dascăli.

Dumneavoastră aţi fost instructorul celor care trebuiau să respecte vieţi şi destine, hrănindu-i cu învăţătura cărţilor, i-aţi învăţat să pună suflet în profesie, dar să o îmbrace în diplomaţie şi cuminţenie, aşa cum îi stă bine oricărui dascăl.

Şi a trebuit să aveţi mult curaj să o faceţi. De ce? Eram şi noi aproape nişte copii, veniţi de prin satele pierdute ale judeţului şi nu doream decât să devenim ca dumneavoastră: model de om. Și nu orice model.

Ne-aţi lăsat să vă privim ca pe o colegă mai mare, ca pe o soră nelipsită de lângă noi, aici, la catedră. Îndemnurile rostite de dumnevostră  ne-au răsunat şi peste ani.

Unele v-au îmbrăţişat chiar şi profesia dumneavoastră...

Iar dacă ar trebui să le ţineţi în braţe diplomele şi reuşitele, nu v-ar încăpea...

Desigur, v-au imitat și au reușit, amintindu-şi și de sfaturile de viaţă date în orele de dirigenţie. Atunci, nu le înţelegeau, poate...

Ne înţelegeaţi şi vârsta şi aspiraţiile şi speranţele şi lacrimile şi bucuriile.

Eraţi şi ,,aspră’’, dacă era nevoie. Dar o exprimaţi cu tact, fără să răniţi pe cineva.

Ştiaţi să încurajaţi, acolo unde simţeaţi vocaţie, dar reţinere. Apreciam asta şi ştiam că vorbele frumoase vin, că nu le păstraţi, uitate...

De asta v-am căutat şi vă căutăm şi peste ani. Un telefon, la sărbatori, poate e prea puţin, dar e un fel de a vă spune că aţi rămas în sufletele noastre, ale atâtor generaţii!

Ce s-ar fi întâmplat dacă Liceul Pedagogic n-ar fi avut atunci, în acele vremuri, astfel de profesori? Desigur, şirul e lung... lung... Modele multe! Enumerând aş omite, poate, şi nu asta s-ar dori! De unde am fi putut copia oare? Numai de la aceşti profesori sau profesoare, dintre care, una deosebită, sunteţi dumneavoastră, doamnă dirigintă!

De aceea, nici un gând rostit sau scris nu e suficient.

Nu a greşit cine a spus că o mamă bună plăteşte cât o sută de profesori, iar un profesor bun îţi pune pe mână brăţara cea mai de preţ,  meseria! Iar eu am avut noroc de amândouă!

Cum să uiţi asta ?

Să vă dea Dumnezeu multă sănătate şi bucurii, împliniri cu carul şi-l rugăm să ne audă rugăciunea şi gândurile noastre, a acelora cărora le-aţi îndrumat paşii, alături de mama, în perioda cea mai importantă a vieţii, precum DĂSCĂLIŢA lui Octavian Goga.

A vremii noastre, dreaptă muceniţă... doamnă dirigintă!

Cu mult drag, Nadia Linul Urian

P.S. : Gânduri de drag şi preţuire, tuturor dascălilor mei!

Să vă dea Dumnezeu multă sănătate, d-na înv. Bodea Veronica, d-na dirigintă din Şcoala Generală, Sandu Ana, d-na profesoara Tofeni  Livia, d-na profesoară Coruțiu Ludovica, tuturor domnilor şi doamnelor profesoare, încheind şirul cu doamnna conf. dr. Paula  Sorina Bolovan!

Dânsa m-a încurajat să scriu o altfel de... „istorie”.

Onoare şcolii şi dascălilor săi!

O carte care să cuprindă gândurile de respect şi preţuire închinate dascălilor noştri ar fi cel mai puţin lucru ce s-ar putea face!

„M-ai învăţat ca să urăsc minciuna,

Să nu mă tem, de nici un rău,

Să lupt, ca să înfrunt furtuna

Şi să mă-ncred în Bunul Dumnezeu!”

7116 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro