Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  102 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



POVEȘTI DIN SAT: Mamă... Fără să vreau

31/07/2016 12:15:22 Nadia URIAN  
Fata nu ajunge la sfârșitul cuvântului, că o îneacă plânsul. Un plâns jalnic, presarat cu sughițuri. Nu asteaptă să i se răspundă, că își şi reazimă căpșorul de pieptul profesoarei. Doamna e tânără, are vocea caldă și sufletul bun. Vrea să o ia în brațe și să o strângă la piept. Asta și face. Ce să-i mai spună? Ce scuză să găsescă?

Dimineață. Pe coridorul școlii începe agitația. Unul câte unul, copiii încep să vină. Urmele somnului au plecat sau au rămas încă, pe fețele lor. Apare Nina. Oare, somnul sau … ?

- Bună dimineața, doamna profesoară!

- Bună dimineața! Ești tristă, Nina? Ce-i cu tine? Ce s-a întâmplat?

- Nu, nu s-a întâmplat nimic. E bine. Mama pleacă mâine, în Anglia…

Doamna profesoară o privește mai atentă și vrea să-i citească mai bine… fața. E abia în clasa a cincea. Da, o știe pe Nina, din clasele primare. O cunoaște bine. A fost o elevă foarte bună la învățătură, dar și cuminte. Acum a rămas acasă, cu bunicii. N-are frați sau surori. Pentru toți din casă, ea este… comoara.

Iar bunicii nu ar face nimic care să o supere. Dimpotrivă. O iubesc și ei dar și... oricine. Are doar calități. Ce defecte să-i găsești? Finuță, elegantă, cu măsură, delicată. Silitoare la învățat. Mereu zâmbește. Nu dă zâmbetul pe… bani. Așa zice bunica. Iar Nina o ascultă.

Toți colegii o iubesc și vor să-i fie prieteni. Nu doar pe Facebook. Nu. Și fetița și doamna știu că mămica ei va pleca din nou la muncă.

- Se întoarce doar peste șase luni. A zis că numai de data asta mai pleacă…

Dar, nu ajunge la sfârșitul cuvântului, că o îneacă plânsul. Un plâns jalnic, presarat cu sughițuri. Nu aşteaptă să i se răspundă, că își şi reazimă căpșorul de pieptul profesoarei.

Doamna e tânără și apropiată de elevi. Are vocea caldă și sufletul bun. Vrea să o ia în brațe și să o strângă la piept. Asta și face. Ce să-i mai spună? Care explicație să i-o repete? Ce scuză să găsescă, care să-i fie încurajare fetiței?

- Vezi, Nina, ce s-ar întâmpla dacă mama n-ar avea unde să plece la muncă, să câștige? Te-ai gândit ce ar trebui să auzi în fiecare zi? Doar scuze că nu sunt bani ca să îţi cumperi cele de trebuință. Ti-ar plăcea? Altfel, nu-ţi lipsește nimic! Ce alt serviciu, la fel de bine plătit, și-ar găsi în țară? Şi apoi, părinții tăi sunt oameni sănătoși și de aceea, profită de asta. De sănătate și de hărnicia lor…

Dar, fata o privește lung și din priviri înțelege că nu-i dă dreptate profesoarei. Parcă ar vrea să zică: „Dar eu n-am nevoie de bani, n-am nevoie de nimic, decât de Mama! Da… și de tata! Dar măcar de mama!

- Hai, Nina, liniștește-te! Mama o să se întoarcă, o să vezi!

Timpul trece repede. E primăvară, e martie, e soare, dar mama trebuie să plece. Acum începe sezonul de muncă. N-are de ales. Doar acum și… gata! O să vezi!

- Doamna profesoară, la serbare o să vină unchiul. Unchiul, bunica și străbunica. Cu ea seamăn. Vine de sâmbătă, de departe, cu trenul, ca să nu întârzie! Dacă mama e plecată... Tata… și el...

Și, iar o îneacă plânsul.

- Copii, facem o repetiție! începem cu cântecul Mama.

Mama, doar mama, găsește alinare, Simte când ceva te doare

Cântecul răsună voios, presând parcă, sticla ferestrelor. Doar un hohot de plâns rupe melodia. E plânsul Ninei.

- Se poate, Nina?

- Dar, nu vreau, doamnă! Nu vreau, numai că… mama mea a plecat!

Și iar plânge și iar… doamna o ia în brațe. Da, profesoara… Are și ea două fetițe, acasă. Se întâmpla ca, uneori, în pauză, când cineva vroia să o supere pe fetiță, să-i amintească doar versul din cântec:

- Auzi, Nina: „Mama, doar, mama...”

Şi era destul ca fetița să înceapă să plângă. Așa o necăjeau copiii. Ei nu simțeau ce simte Nina. Aveau părinții acasă.

- Doamnă, la vară mă duce și pe mine mama, în Anglia. Mă duce și pe mine. Patronul ei are o fetiță de vârsta mea. O să fim prietene. Și dacă nu o să învăț limba, o sa fiu cu mama. Chiar dacă o să stau toata ziua închisă în casă, o aștept pe mama. Înțelegeți?

A dus-o. A fost încântată fetița de ce a găsit acolo, dar nu și-a găsit locul. Nici una dintre prietenele ei nu semănau cu cele de pe ulița ei. Erau reci... erau distante... erau altfel. Cu greu s-a despărtit de mama, care a trebuit să mai rămână. Nu-i venea să se întoarcă, ca să nu o lase pe mama. Dar ce să facă? Începea școala, iar acolo, nu își găsea locul.

Oare, mama cum se... împarte? Adoarme cu poza ei în față, lăudând-o cât de bine învață. Și are dreptate. Îi seamănă mamei. Și tatei...

S-a întors, cu inima rănită, la ea acasă. La cei care au condus-o la gară, în ziua plecării. Îi era DOR de toti copiii de pe uliță, pe care i-a abandonat, în vară... Au condus-o la gară, când a plecat.

Ce dor i-a fost de joaca cu ei...! De întrecerile cu bicicletele, de plimbările în sat, la Cope sau magazin, cum spuneau, de ulița dragă… Dar, DORUL de mama i se citea în suflet. O rodea tare, tare de tot...

- Doamnă, vine MAMA!

- Vine, vine, Nina, dar tu de ce umbli în tricou, dezbrăcată pe frigul ăsta?

- Nu mi-e frig, doamnă!

- Ei, nu ți-e frig! Vrei să te găsească mama bolnavă? De câte ori ți-am spus să te îmbraci? Nina, mama ta când vine?

- Sâmbătă, după olimpiadă. Când sosesc acasă, o găsesc pe mama... Sper să mă pot concentra, că numai la mama mă gândesc! La limba română m-am descurcat foarte bine. Acum…

La întoarcere, Nina a adus celor de acasă câte-o prăjitură. Așa făcea, de fiecare dată.

- Sărut-mâna!

- Ce-ai făcut? Ai știut? Cum te-ai descurcat?

- Știi, buni...

Nina ar vrea să înceapă să le povestească, dar... simte ceva... Deodată, o bucurie îi inundă fața și sufletul... A uitat de Olimpiadă...

- Ce...? Ce...? Aici miroase a… MAMA... MAMA...! Îi simt parfumul...!

Se ridică și umblă prin casă, căutând.

- A sosit MAMA! Unde-i mama?!

Începe să deschidă toate ușile, să o caute, că n-a lasat nici o urmă care să o trădeze. Ar vrea să plângă, dar bucuria i se citește pe chip. I-a simțit mirosul, i-a simțit parfumul... cel care i-a bucurat sufletul, răvășit. Olimpiada i-a adus nu doar o notă bună și o diplomă.

Olimpiada i-a adus-o pe MAMA!

Oare Nina visează? Nu-i vine să creadă.

Se așează lângă mama, la masă. O privește îndelung. O îmbrățisează, strâns. Nu, nu visează… Ce bine că a mai cumpărat o prăjitură!

„Mama, doar mama, găsește alinare, știe când ceva te doare…

P.S.  Nina a crescut. Mama a rămas acasă. Nu a mai plecat. Zâmbetul Ninei e prezent pe fața și în sufletul fetiței. Nu, nu-l dă pe... bani!

- Ce dorești să te faci când vei fi mare, Nina? - Profesoară, doamnă! PROFESOARĂ! Atâta îmi place!

Oare de ce?

4222 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro