Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  68 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Povestea incredibilă a lui Tănase Todoran, martirul tras pe roată la 104 ani pentru credință și dorința de libertate

17/01/2016 12:30:20 Bianca SARA  
Unul dintre cele mai savuroase personaje născute pe pământ bistrițean este cu siguranță Tănase Todoran. Asta pentru că bărbatul și-a susținut drepturile până la o vârstă înaintată, fiind tras pe roată la venerabila vârstă de 104 ani pentru că a refuzat să își schimbe religia și a insistat să fie liber.

Povestea fabuloasă de viață a lui Tănase Todoran începe în localitatea Bichigiu. Acesta s-a născut în anul 1659 și a murit în 1763, la 104 ani, nu de bătrânețe cum ați bănui, ci tras pe roată, cum aveau să fie uciși și Horea și Cloșca, 10 ani mai târziu.

Dar să începem cu începutul. Pe când era tânăr flăcău, Tănase Todoran se înrolează în armata imperială, ajungând să slujească în regimentul Principele Carol, care avea garnizoana în zona Vienei.

Potrivit istoricului Ironim Marțian, care spune povestea lui Tănase Todoran în Revista Bistriței, acesta a petrecut 11 ani la Curtea Imperială, după care dezertează, din motive necunoscute, și se întoarce în Transilvania.

Întors în Transilvania, Tănase Todoran se alătură cetei de răzvrătiți a lui Pintea Viteazul, unul dintre eroii Maramureșului, devenind în scurt timp unul dintre căpitanii acestuia. După ce Pintea moare, Tănase Todoran se îndreaptă spre Moldova, unde se înrolează și slujește preț de câțiva ani în oastea domnitorului Mihail Racoviță.

Deși are o viață liniștită și nu duce lipsă de nimic, Tănase Todoran se întoarce pe pământ natal, „convins” de persecuțiile și presiunile pornite de habsburgi împotriva ardelenilor, pentru a-i convinge să-și schimbe religia și să renunțe la ideea de libertate.

 

Habsburgii îl închid pe Todoran în Turnul Dogarilor

 

Odată întors în Bistrița-Năsăud, acesta este pedepsit pentru dezertare, dar și pentru faptul că a luptat împotriva habsburgilor alături de ceata lui Pintea. Deși istoricii locali nu au confirmat această variantă, se pare că Tănase Todoran a fost ținut captiv tocmai în Turnul Dogarilor, susținându-se astfel ideea potrivit căreia Turnul Dogarilor, singurul care a mai rămas în picioare, a fost folosit și ca închisoare.

Este eliberat din turn în 1750, pe când avea 87 de ani, tocmai din cauza vârstei înaintate. Tănase Todoran însă nu se gândea să iasă la pensie, având planuri mărețe pentru pământurile natale. După ce a fost eliberat, Tănase Todoran se implică în administrația văii Someșului, fiind până în 1758 judele satului său natal.

Eroul din Bichigiu moare la 104 ani, în cel mai crunt mod cu putință: frângerea pe roată. Asta după ce organizează o revoltă în 1763, chiar atunci când reprezentanții habsburgilor erau prezenți la Năsăud pentru jurământul de credință al grănicerilor.

Chiar în timpul jurământului, apare Tănase Torodan, care le spune reprezentanților Curții de la Viena:

 „De doi ani suntem cătane, adică grăniceri, şi carte n-am căpătat de la împărăteasă că suntem oameni liberi. Ne-au scris iobagi, dăm dare, facem slujbe cătăneşti: copiii noştri vor merge până la marginile pământului să-şi verse sângele, dar pentru ce? Ca să fim robi, să n-avem niciun drept, copiii noştri să fie tot proşti, ori vor învăţa ceva, ori ba? Aşa nu vom purta armele, ca şi sfânta lege să ni-o ciufulească tisturile. Jos cu armele! Alungaţi afară păgânii dintre hotarele voastre! Auziţi creştini români, numai atunci vom sluji, când vom vedea carte de la împărătească, unde-s întărite drepturile noastre; până atunci nu, odată cu capul!” (dezvăluie Ironim Marţian în Revista Bistriţei) 

Câteva luni mai târziu, Tănase Todoran avea să plătească scump pentru această afirmație, chiar în locul unde a făcut-o. Acesta este condamnat la frângerea cu roata. Alți lideri ai răscoalei au fost condamnați la moarte prin ștreang și alte 15 persoane sunt obligate să treacă de 20 de ori prin loviturile de verigi aplicate de 30 de soldați.

Frângerea cu roata, cea mai cruntă execuție

Frângerea cu roata este considerată cea mai cruntă execuție. Cel care urma să fie executat era așezat pe spate, în poziție de răstignit pe bucăți de lemn. Roata folosită era una de car, care avea o șină de fier.

Fiecare lovitură de roată avea drept rezultat frângerea oaselor. Condamnatul era ținut cât mai mult în viață, pentru a îndura cât mai multă durere. Acesta deceda, de regulă, când era lovit cu roata în zona inimii.

FOTO: resboiu.ro

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro