„În 3 mai 1957, atunci a început totul..”! Aşa îşi începe povestea Martin Ohler, un bătrânel simpatic care de-o viaţă repară maşini de cusut şi se laudă că la vârsta sa încă mai are multă putere de muncă. Prin mâinile sale au trecut sute de maşini de cusut de-a lungul anilor.
„În 3 mai 1957 m-am angajat ca şi uncenic la Cooperativa Meşteşugărească. Acolo am învăţat meserie, acolo am învăţat să repar maşini de cusut. Am lucrat la cooperativă până în 1993, când m-am pensionat”, povesteşte Martin Ohler.
Imediat după ce s-a pensionat omul şi-a deschis un atelier de reparaţii şi de atunci a reparat sute de maşini de cusut, mai vechi şi mai noi, şi a avut mereu grijă să îşi lase clienţii mulţumiţi.
„Este o vorbă, poţi ajunge un croitor bătrân dar asta nu înseamnă că eşti şi un croitor bun. Meseria trebuie să o faci cu plăcere, cu drag, să faci ce îţi place, doar aşa vei fi priceput şi vei face totul bine”, a povestit meşterul.
Martin Ohler îşi aminteşte perfect când şi-a deschis atelierul aflat în zona Sugălete şi, pentru că iubeşte ceea ce face, şi-a dedicat întreaga viaţă meseriei.
„În 20 octombrie 1993, atunci am deschis atelierul. Aici în zona Centrului Vechi l-am deschis prima dată şi aici a rămas. E un spaţiu al Parohiei Evanghelice şi eu îl am în chirie”, spune Martin Ohler.
Meşterul are 71 de ani şi spune că poate munci la fel de bine ca în tinereţe. Este trist că tinerii nu mai sunt atraşi de astfel de meserii şi că vor bani mulţi şi foarte repede.
„Am avut un ucenic pe care l-am învăţat meserie dar a murit acum câţiva ani. Pe altcineva nu am mai învăţat... Eu am două fete dar au făcut facultate, nu le-am îndrumat spre această meserie”, a mai explicat Martin Ohler.
Cât despre meseria lui şi felul în care o practică bătrânelul spune că maşinile de cusut mai vechi sunt cu mult mai rezistente şi mai bune decât cele noi. O maşină de cusut o poate repara chiar şi în 15 minute, dar uneori îi poate lua o zi întreagă până rezolvă problema.
„Nu mai e ca pe vremuri, nu se mai fac maşini de cusut cum erau înainte. Acum nu sunt bune, materialele din care sunt făcute sunt slabe şi se strică foarte repede şi uşor”, spune bărbatul.
Cea mai veche maşină de cusut care a trecut prin mâinile meşterului era din anul 1864 şi Martin Ohler povesteşte că proprietara vroia ca maşina să fie reparată pentru că avea o valoare sentimentală foarte mare.
„Nu mai merg lucrurile ca înainte oricum, mai vin oamenii la mine dar nu e ca înainte. Meseria mea nu mai e la fel de bănoasă dar îmi place ceea ce fac, repar maşini de cusut de mai bine de 50 de ani”, a încheiat Martin Ohler.