„Dacă nu faci cu drag, niciun lucru nu îl faci bun”, spune Ileana Şomfelean, croitoreasa care lucrează la Liceul Tehnologic „Sfânta Maria”. An de an ea confecţionează sute de steaguri şi e foarte mândră de tot ceea ce face. De comenzi nu duce lipsă, vrea doar sănătate şi multă putere de muncă pentru a face totul cât mai bine.
Ileana Şomfelean avea 20 de ani când s-a angajat la Liceul Tehnologic „Sfânta Maria” pe postul de croitoreasă. Au trecut de atunci 24 de ani şi ea încă lucrează cu mult drag şi dăruire.
„Au trecut mulţi ani de când am venit eu aici. Meseria asta e foarte frumoasă. Mie îmi place să fac oamenilor ceea ce îmi cer. Nu mă lasă sufletul să îi refuz chiar şi atunci când am foarte mult de lucru”, a povestit Ileana Şomfelean.
Croitoreasa este renumită pentru steagurile pe care le face şi în fiecare an ea confecţionează sute de steaguri pentru instituţiile publice, pentru unităţile de învăţământ şi chiar pentru bistriţeni.
„Atunci când se apropie Ziua Naţională a României sunt cele mai multe comenzi. Comenzile vin cam de pe la începutul lunii noiembrie, atunci se aglomerează, am foarte mult de lucru. Fac steaguri pentru instituţiile publice, pentru armată, pentru şcoli, primării şi chiar bistriţeni care vor să îşi arboreze drapelul la geam”, povesteşte Ileana Şomfelean.
Are foarte multe comenzi şi numai în ultima lună a făcut aproape 300 de steaguri. Este mândră de ceea ce realizează şi foarte fericită când vede că munca îi este apreciată.
Un steag simplu costă 13 lei, iar unul din saten 25 de lei. Pentru clienţii mai pretenţioşi, care vor şi franjuri aurii, preţul creşte până la 45 de lei pentru o bucată.
„Nu vreau să mă laud dar cred că aici se vând anual steaguri de 200 de milioane de lei (n.red. vechi). Sunt nişte bani foarte buni, folositori. Eu muncesc cu drag, se face şi puţin profit, clienţii sunt mulţumiţi, toată lumea e fericită”, povesteşte croitoreasa.
Are însă o singură nemulţumire, faptul că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt interesaţi să devină croitori.
„Tinerii spun că nu e o meserie bănoasă, mai ales acum de când au apărut atâtea second-hand-uri şi se găsesc atâtea haine. Tinerii preferă să se facă patiseri, bucătari, frizeri”, explică Ileana Şomfelean.
Croitoreasa lucrează cel puţin opt ore pe zi şi face tot posibilul să onoreze toate comenzile. Ea speră că va avea sănătate să mai lucreze şi de acum încolo şi să se poată mândri că din mâinile ei ies cele mai frumoase steaguri.