Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  51 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Povestea de film a simbolului județului Bistrița-Năsăud. Cum trebuia să arate casa lui Dracula

07/03/2018 11:22:38 Bianca SARA  
Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuța este practic prima construcție din țară destinată sângerosului vampir. Cum a luat naștere această idee năstrușnică pe vremea comuniștilor și cum trebuia să arate casa lui Dracula?

Hotel Castel Dracula a fost gata în anul 1983, după 6 ani de lucrări, în condiții vitrege. Unitatea hotelieră, prima din țară dedicată lui Dracula, personajul fenomen din romanul lui Bram Stoker a reprezentat nebunia primului „draculist” din țară.

În „Acasă la Dracula”, profesoara de geografie Cristina Rusu redă povestea acestui castel, care i-a fost prezentată de baronul Alexandru Misiuga, decedat în urmă cu ani buni.

În spatele acestei idei a stat Alexandru Misiuga, considerat pionierul turismului draculist din țara noastră și membru fondator al Societății „Dracula” din Londra și a Societății „Transilvania Dracula”. Acesta a gândit primele schițe ale castelului și a insistat la Ministerul Turismului de atunci să sprijine ridicarea construcției.

Ironia sorții, în anii '70, Alexandru Misiuga nici nu știa cine este Dracula, deși cartea fusese tradusă în limba română încă din perioada interbelică. În calitatea sa de șef al Oficiului Județean de Turism, Alexandru Misiuga este căutat de un grup de jurnaliști din Statele Unite, care cer să îi ducă la castelul lui Dracula din romanul lui Bram Stoker, pentru a-l filma.

Neștiind despre ce este vorba însă nevrând nici să facă o impresie proastă americanilor, Alexandru Misiuga îi trimite pe jurnaliști în Pasul Tihuța, pe muntele Răcițan, care găzduia urmele unui amplasament de tun.

Această vizită i-a stârnit curiozitatea baronului, care s-a apucat să caute în disperare romanul. L-a găsit tocmai în București și l-a „cumpărat” cu două sticle de țuică.

Văzând că Borgo Pass (Pasul Tihuța de acum) apare în roman, Alexandru Misiuga se hotărăște să construiască acest castel prezentat în roman, chiar în locul unde este plasat în povestea lui Bram Stoker. Realizează o machetă și merge cu ea la Ministerul Turismului pentru a cere sprijin.

Intrarea se făcea printr-un cimitir…

Alexandru Misiuga a gândit un hotel-castel medieval, cu aspect de ruină, intrarea urmând să se facă printr-un sinistru cimitir. Din păcate comuniștii nu au fost de acord cu această variantă, cerându-i baronului să „normalizeze” ideea și să renunțe la cimitir. Nici numele nu a fost „Dracula”, hotelul numindu-se „Tihuța” până la Revoluție.

Promotorul turismului draculist a ascultat de indicațiile comuniștilor, mai ales că lucrările au fost supravegheate de Securitate. Acesta a amenajat însă o cameră secretă la subsol, unde a pus cavoul lui Dracula. Încă din perioada comunistă se băga spaima în turiștii străini cu ajutorul camerei secrete de la subsol.

Tocmai în urma unei sperieturi soră cu moartea a unei turiste din Elveția au aflat comuniștii de camera secretă. Turista a leșinat la vederea contelui care a ieșit din cavou, iar comuniștii i-au cerut lui Misiuga să închidă „dormitorul” lui Dracula. Aceasta a fost, însă, reamenajată imediat după Revoluție.

Amenajarea acestui hotel a fost primită cu entuziasm de draculiștii din întreaga lume. În anul 1979, 29 de turiști englezi au cărat cărămizile necesare construcției. Aceștia erau membri ai Societății „Dracula” din Londra. La lucrări a luat parte și președintele Societății „Dracula” din Londra, Bruce Wightman.

Acesta a pus într-o sticlă de whisky scoțian un mesaj cu semnăturile tuturor englezilor care au muncit la castel. Sticla a fost încorporată în zidurile castelului.

3949 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro